Hlavní obsah

Bez Koláře i Dočkala, na Kúdelu se čeká. Šilhavý vyřkl nominaci na EURO

dos, zpSport.cz
Aktualizováno

Trenér české fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý oznámil nominaci na soustředění v Itálii a následné mistrovství Evropy. Ve výběru 25 hráčů chybí brankář Slavie Kolář či kapitán Sparty Dočkal, jedno místo je ještě volné. Čeká se na Kúdelovo odvolání proti trestu od UEFA. Konečnou nominaci musejí národní týmy nahlásit nejpozději 1. června. Češi ve skupině D hrají proti Skotsku a Chorvatsku 14. a 18. června v glasgowském Hampden Parku a 22. června s Anglií v londýnském Wembley.

V nominaci na EURO chybí Ondřej Kolář i Bořek Dočkal (na snímku). Překvapením je liberecký Jakub PešekVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek

Největší překvapení nominace? Nejspíš liberecký Jakub Pešek. V týmu naopak chybí někdejší kapitán Bořek Dočkal. Brankář Ondřej Kolář již svou absenci avizoval předem.

Jedno místo je ještě volné, protože klíčový stoper Ondřej Kúdela se odvolal proti citelnému trestu UEFA.

„Nominaci na UEFA musíme nahlásit do 1. června. A doufáme, že Ondrova situace není beznadějná," vysvětluje vedoucí týmu Libor Sionko.

„Naděje umírá poslední. Věřím, že se vyplatí na něj čekat. Pokud by Kúdela jet nemohl, máme ještě tři jména za něj případně připravená," přidává se trenér Jaroslav Šilhavý.

Poskládal tým podle nejlepšího svědomí

Kouč netají, že dosavadního kapitána Dočkala vyřadil s těžkým srdcem. „Poskládali jsme tým podle našeho nejlepšího svědomí. Bohužel, soupiska není nafukovací a na turnaj nemůžou všichni. Za týmem si stojíme a vybraným hráčům věříme. Jsem přesvědčený, že jsme dali dohromady zajímavé mužstvo, které může na EURO dojít co nejdál," říká Šilhavý.

Důvodem absence gólmana Ondřeje Koláře je zranění hlavy, které utrpěl během jara, přestože se pak rychle na hřiště vrátil.

„Ondra vyjádřil obavy o své zdraví, má tréninkové manko a není podle svých slov ani moc připravený," vysvětluje kouč.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Pešek odkládá svatbu

Evidentně nejvíc zaskočený nominaci na EURO byl Jakub Pešek. „Chtěl se v té tobě zrovna ženit, takže nevěsta nám snad odpustí a Lukáše si vezme," omlouval se reprezentační kouč nastávající manželce libereckého fotbalisty. Ten trenéra ujistil, že termínovou kolizi svatby a šampionátu samozřejmě vyřeší a mistrovství Evropy s národním týmem pojede, aniž by v jeho průběhu, jako Vladimír Šmicer před pětadvaceti lety na EURO ´96.

Ten totiž zvládl svatbu na pražské Staroměstské radnici mezi semifinálovým utkání a finálovým zápasem s Němci.

Nominace fotbalové reprezentace na EURO:
JménoKlubStartyGóly
Brankáři
Aleš MandousOlomouc10
Jiří PavlenkaBrémy130
Tomáš VaclíkFC Sevilla360
Obránci
Jan BořilSlavia Praha210
Jakub BrabecPlzeň201
Vladimír CoufalWest Ham141
Ondřej ČelůstkaSparta Praha242
Pavel KadeřábekHoffenheim473
Tomáš KalasBristol222
Aleš MatějůBrescia40
David ZimaSlavia Praha10
Záložníci
Antonín BarákHellas Verona186
Vladimír DaridaHertha Berlín708
Tomáš HolešSlavia Praha71
Jakub JanktoSampdoria Janov334
Alex KrálSpartak Moskva162
Lukáš MasopustSlavia Praha201
Jakub PešekLiberec11
Tomáš SoučekWest Ham337
Petr ŠevčíkSlavia Praha60
Útočníci
Adam HložekSparta Praha20
Michael KrmenčíkPAOK Soluň289
Tomáš PekhartLegia Varšava212
Patrik SchickLeverkusen2410
Matěj VydraBurnley356

Reklama

Související témata: