Hlavní obsah

Hloupé chyby vše zbořily, zlobili se ruští fotbalisté po prohře na ME s Belgií

Petrohrad

Ruští fotbalisté byli po prohře v úvodním utkání na mistrovství Evropy naštvaní na své obranné chyby. V domácím prostředí v Petrohradu také kvůli nim nestačili na Belgii a po porážce 0:3 si výrazně zkomplikovali boj o postup ze základní skupiny.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Artem Dzyuba (uprostřed) se svými spoluhráči při rozcvičce před zápasem s Belgií.

Článek

"Těžko k tomu výsledku něco říct, všechno podstatné je vidět na ukazateli skóre," řekl pro oficiální stránky UEFA trenér Stanislav Čerčesov. "Začali jsme, jak jsme chtěli, a hráli kompaktně. Jenže pak stačil jeden nakopnutý míč, gól z ničeho a něco takového vždy ovlivní vaši hru i morálku. Porce kritiky na naši adresu je fér. Na téhle úrovni musíte plnit individuální úkoly svědomitě a jakákoliv malá chyba vše rozhodne," konstatoval.

Zkušený kouč tím především mínil úvodní belgickou branku po deseti minutách hry, kdy obránce Andrej Semjonov ve snaze odvrátit centr soupeře tečoval nešikovně míč přímo na nohy Romelua Lukakua, který tvrdou ranou poslal favorita prvním ze svých dvou gólů v zápase do vedení. Rusové navíc chybovali i při druhé inkasované brance po půlhodině hry, kdy dvojice obránců nejprve nedokázala odvrátit centr z levé strany, brankář Anton Šunin vyrazil míč jen před sebe a tentokrát přesně zakončil střídající Thomas Meunier.

"Nezačali jsme špatně a věřili si, že bychom mohli získat i remízu, jenže úvodní hloupá chyba vše změnila. Takový Lukaku musel být pravděpodobně v šoku z toho, jak jsme bránili," zlobil se kapitán Arťom Dzjuba. "Naše obrana nebyla vůbec dobrá a kvalitní týmy jako Belgie takovéto chyby neodpouští," doplnil Dzjuba.

Rusové na Euru nevyhráli šestý zápas za sebou a jejich poslední úspěch se datuje do roku 2012, kdy porazili 4:1 Českou republiku. Vedle toho se jim zranili Daler Kuzjajev a zkušený obránce Jurij Žirkov. V dalším utkání čeká "Sbornou" 16. června Finsko, které v sobotu nečekaně zvítězilo 1:0 na hřišti Dánska.

"Pořád máme šanci. Chtěli jsme proti Belgii určitě odehrát z hlediska výkonu a výsledku lepší zápas, ale musíme se z toho sebrat. Dostali jsme se do této situace sami a teď z ní musíme i sami najít cestu ven," dodal Čerčesov.

Reklama

Související témata: