Hlavní obsah

Schick se zapsal do historie a obdivuje ho celý svět. Gólman je naopak terčem vtípků

V lepší začátek evropského šampionátu Češi snad ani nedoufali. Ve svém prvním zápase na EURO čeští fotbalisté porazili Skoty 2:0. O oba zásahy se postaral útočník německého Leverkusenu Patrik Schick, který zejména svým druhým gólem ohromil celý svět. Gólman Tomáš Vaclík čaroval na brankovišti a udržel čisté konto. Jeho kolega na druhé straně se však po inkasovaném gólu z půlky stal terčem vtípků.

Geniální Patrik Schick a podržel nás Tomáš Vaclík, chválil trenér Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz, UEFA

 
Článek
Fotogalerie

Nejkrásnější trefa celého šampionátu, kterou už těžko někdo překoná. „Tenhle gól byl Schick," chválila například legenda anglické reprezentace Gary Lineker. A byla to opravdu paráda. Balón se z české poloviny odrazil směrem na skotskou branku a Schick neváhal a chopil se příležitosti. Ze vzdálenosti 45,4 metrů vypálil přesnou střelu, která zapadla pod břevno.

Patrik Schick se touto neskutečnou brankou zapsal do historie. Podle statistik jde o nejdelší trefu na evropském šampionátu minimálně od roku 1980. „Šílené. Trefa, která se zapíše do historie EURO," měl jasno i oficiální účet šampionátu.

Hrdina na jedné straně a smolař na druhé. Gólman skotské reprezentace David Marshall nemohl s Schickovým gólem nic dělat. Balón dobíhal z půlky hřiště, ale už jen marně mával rukama a doplachtil do sítě.

Na jeho účet se teď baví řada fanoušků, která vymýšlí různé koláže na tuto scénu. „Gólman se lapil do Spidermanovy sítě, kterého klidně může představovat český pětadvacetiletý útočník Schick," jako by říkala jedna z koláží.

Český gólman na rozdíl od svého skotského kolegy v brance zářil. Předvedl několik zázračných zásahů, kterými své spoluhráče podržel ve chvílích, kdy se ocitli pod tlakem. Jestli doposud nebylo o pozici české jedničky jasno, tak teď už je.

Reklama