Hlavní obsah

Ruský trenér Čerčesov chválil po Finsku týmový výkon i střelce Mirančuka

Petrohrad

Za výborný týmový výkon pochválil ruský trenér Stanislav Čerčesov své fotbalisty, kteří porazili v dnešním důležitém utkání skupiny B na mistrovství Evropy Finsko 1:0. Vyzdvihl také přínos střelce rozhodující branky Alexeje Mirančuka. Ten před rokem přestoupil z Lokomotivu Moskva do Bergama a podle Čerčesova udělal velký výkonnostní vzestup.

Foto: Anton Vaganov, ČTK/AP

Ruský trenér Stanislav Čerčesov během zápasu s Finskem.

Článek

"Potřeboval vyjít ze své komfortní zóny a posunout se v jedné z nejlepších světových lig zase o něco výš," prohlásil na tiskové konferenci Čerčesov. "Líbí se mi, jak se zlepšil, a doufám, že dostane v příští sezoně v Bergamu zase o něco více minut na hřišti. Bylo by to dobré pro něj i pro nás," uvedl zkušený trenér.

Pětadvacetiletý Mirančuk je jedním z pouhých tří hráčů aktuálního ruského týmu, který hraje mimo domácí soutěž. Spolu s ním ještě Alexandr Golovin působí v Monaku a Denis Čeryšev ve Valencii. Po úvodní prohře s Belgií (0:3) se Čerčesov na svůj tým zlobil, že prohrál zaslouženě po hrubých chybách v obraně. Nyní ale defenziva pracovala spolehlivě a proti Finsku jeho tým nedostal gól už počtvrté z pěti zápasů. V úvodu sice po chybě v rozehrávce inkasovali, ale kvůli ofsajdu branka neplatila.

"Hráči dnes byli opravdovým týmem. Splnili vše, co měli udělat, a vyhráli. Myslím, že se nám podařilo trefit i správnou formaci. Abychom prolomili finskou obranu, potřebovali jsme maximálně využít i našich křídelních hráčů. A tento plán fungoval," pochvaloval si Čerčesov.

Jednou ze změn, kterou oproti zápasu s Belgií také udělal, byla výměna brankáře. Antona Šunina nahradil dvaadvacetiletý Matvej Safonov z Krasnodaru. "Není to tak, že bych sbíral brankáře po ulicích. Matvej je v týmu, takže má rovněž právo hrát. Důkladně jsme zvážili, co je třeba, a rozhodli se," dodal Čerčesov.

Po vítězství nad Finskem má jeho tým se třemi body možný postup do osmifinále ME ve svých rukou. Oproti soupeři již disponuje při bodové rovnosti lepším vzájemným zápasem a v posledním kole se utká 21. června s Dánskem.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Reklama

Související témata: