Hlavní obsah

Dojemný moment na EURO zasáhl i rozhodčí: Celé Dánsko je s tebou, Christiane!

Kodaň

Okamžik, který nikoho nemohl nechat lhostejným. Běžela desátá minuta zápasu mistrovství Evropy mezi fotbalisty domácího Dánska a Belgií, když hráči obou týmů přestali hrát a spolu s 23 tisíci fanoušky i rozhodčími na stadionu v Kodani potleskem podpořili Christiana Eriksena, který v sobotním zápase s Finskem utrpěl srdeční zástavu a musel být přímo na hřišti resuscitován.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Podpora pro Christiana Eriksena během zápasu Belgie s DánskemVideo: sntv

 
Článek

Transparenty vyjadřující podporu devětadvacetiletému fotbalistovi se však zdaleka neobjevovaly jen v rukou domácích fandů. „Belgie tě miluje, Christiane," zněl jasný vzkaz z rukou hostujících fanoušků.

A zdaleka nejen u nich. Už dříve svou podporu záložníkovi Interu Milán vyjádřili i finští fotbalisté, kteří na trávník vyrazili s nápisem na tričku a přáním brzkého uzdravení. Finští příznivci pro změnu během osudného sobotního zápasu skandovali Eriksenovo jméno.

Samozřejmě největší aplaus sklidil Eriksen do domácích diváků. „Celé Dánsko je s tebou, Christiane!, vzkazovali příznivci. Do podpory záložníka Interu Milán se zapojil potleskem i hlavní rozhodčí Kuipers.

Přijdou změny?

Desátá minuta zápasu byla zvolena kvůli číslu, který nosí Eriksen na dresu. Dánský fotbalista je v současné době stále v nemocnici, kde se podrobuje dalším vyšetřením. Už teď má ale jistotu, že bude muset podstoupit operaci, při které dostane kardioverter-defibrilátor, jenž hlídá srdeční rytmus.

Kolaps dánského fotbalisty vyvolal po celém světě nejen vlnu podpory, ale i řadu diskusí. Jednou z nich mají být i změny v přístupu k hráčům, pokud se něco podobného stane. "To, že hráči museli zpět na trávník tak krátce po tom hrozivém zážitku, bylo prostě špatně," uvedl předseda dánského svazu Jesper Moller v prohlášení.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

I belgičtí fanoušci vyjádřili Eriksonovi svou podporu

V Itálii pro změnu chtějí zavést pro hráče tří nejvyšších soutěží povinné kurzy první pomoci. „Co se stalo, nás všechny šokovalo. Proto jsme se rozhodli, že všichni profesionální fotbalisté v Itálii musí dostat odpovídající průpravu," říkal šéf italského svazu Gabriele Gravina.

Domácí Dánové nakonec s Belgií i přes výborný úvod prohráli 1:2 a jejich šance na postup ze skupiny B jsou tak jen v oblasti teorie.

Reklama

Související témata: