Hlavní obsah

Clarke slíbil, že Skotsko nebude na další turnaj čekat 23 let

Glasgow

Zklamáním skončilo pro fotbalisty Skotska první představení na velkém turnaji od světového šampionátu v roce 1998. V úterním přímém souboji o postup do osmifinále Eura podlehli v Glasgow úřadujícím vicemistrům světa Chorvatům 1:3 a v "české" skupině D obsadili poslední místo. Trenér Steve Clarke slíbil, že na další účast na závěrečném turnaji už tým 23 let čekat nebude.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Skotský kouč Steve Clarke při utkání s Chorvaty.

Článek

Skotsko v úvodním duelu nestačilo na Česko 0:2, s favorizovanou Anglií následně uhrálo bezbrankovou remízu. "Když se bavíme o připravenosti na šampionát, z prvního utkání jsme nic nevytěžili, což znamenalo, že jsme ve Wembley museli vynaložit hodně energie, jak fyzické, tak psychické, abychom si udrželi šanci. Možná jsme na to proti Chorvatům doplatili," řekl Clarke v rozhovoru pro web UEFA.

"Do příštího turnaje se z toho můžeme poučit. Slibuju, že nepotrvá 23 let, než se na něj opět dostaneme," uvedl sedmapadesátiletý bývalý hráč Chelsea.

Chorvatsko poslal do vedení v Hampden Parku Nikola Vlašič, za Skotsko před koncem úvodního dějství vyrovnal Callum McGregor. Po změně stran rozhodli Luka Modrič a Ivan Perišič. "Nastoupili jsme proti turnajově protřelému mužstvu, které vědělo, jak ve třetím utkání ve skupině hrát, zatímco my nejspíš ne. Proto jedeme domů a Chorvatsko postupuje," prohlásil Clarke.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

"Je mi líto hráčů. Čekali jsme dlouho, než jsme se na turnaj dostali. Probojovali jsme se na něj díky dobrému týmu. V průběhu skupinové fáze se povedla spousta věcí, ale nepřinesly nám potřebné body," konstatoval Clarke.

Reklama

Související témata: