Hlavní obsah

Čeští fanoušci se ve Wembley ztratili, na Angličany dohlédl princ

Londýn

„Pojďte, hoši, dáme gól,“ ozvalo se ve chvíli, kdy se česká reprezentace vymanila z tlaku domácích a Holešovu ránu z dálky vytáhl anglický gólman Pickford mimo tyče. Proti obrovské přesile ale neměli čeští fanoušci na obrovském stadionu šanci, aby jejich podporu fotbalisté uslyšeli. Národní tým Wembley opět nedobyl a v Londýně na EURO podlehl Anglii 0:1.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Princ William v hledišti při zápase Angličanů s Českem.

Článek
Fotogalerie

Zatímco v Glasgow měli čeští fotbalisté alespoň svůj „český koutek", kde se mohli se svými příznivci po zápase pozdravit, ve Wembley to byly jen sporadické skupinky.

„My jsme tady už několik let," vysvětlovala skupinka fandů z Ostravy, jak překonala karanténní opatření a dostala se do hlediště.

Ve skupině jsme udělali maximum, co jsme mohli, hodnotí trenér Jaroslav Šilhavý

Sport.cz, UEFA

První fanoušci dorazili na tribuny už tři hodiny před výkopem, anglické vlajky rozvěsili na nejvyšším ochozu. Když zazněla anglická hymna, byl to pořádný hukot.

Z VIP tribuny utkání sledoval britský následník trůnu princ William. Vévoda z Cambridge je velkým fanouškem národního týmu i birminghamského klubu Aston Villa, od roku 2006 je navíc prezidentem Anglické fotbalové asociace.

Nutno říct, že během zápasu pak byly víc slyšet reakce na jednotlivé akce než nějaké souvislé povzbuzování. Občas se zabučelo na české hráče, nejvíc na Holeše, který zůstal po nešetrném zákroku ležet na trávníku. Kdo ale viděl televizní záběr, musel uznat, že k tomu měl pádný důvod.

Foto: Neil Hall, ČTK/AP

Princ William (vpravo) po boku předsedy UEFA Čeferina během utkání Anglie s Českou republikou.

Češi mohou litovat, že se nepodařilo vyrovnat Tomáši Součkovi. Když míč proletěl kolem levé tyče, celé Wembley si hlasitě oddechlo.

U stánků bylo nabito

Domácím tribunám se nelíbila střídání. Hodně nelibě fanoušci nesli, když byl ze hřiště v druhém poločase stažen Grealish, naopak mohutným zařváním uvítali na hřišti Sancha. Anglickou hymnu si zazpívali také během druhého poločasu už na oslavu vítězství.

Kapacita Wembley byla omezená, v koridorech stadionu to ale nebylo znát, fanoušci si návrat do hlediště užívali u stánků s občerstvením jako dřív. Výzvy k dodržování rozestupů a nošení roušek se ozývaly pravidelně anglicky i česky.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Není divu, že po zápase trenér Jaroslav Šilhavý na dotaz, koho by si přál ve vyřazovacím zápase, odpověděl, že by chtěl hrát v Budapešti, kam by mohli přijet fanoušci. Jeho tým by skutečnou oporu v hledišti do těžkého zápasu už konečně potřeboval. Tak snad mu jeho přání vyjde, protože v Glasgow by hrál zase bez pořádné podpory v zádech.

Reklama

Související témata: