Hlavní obsah

Povedlo se nám psát historii, řekl i přes rakouský konec na ME kouč Foda

Londýn

Zklamaný z výsledku, ale zároveň hrdý na výkon svého týmu, byl po osmifinálovém vyřazení na mistrovství s Itálií trenér rakouských fotbalistů Franco Foda. Přestože jeho výběr dokázal jednoho z favoritů turnaje výrazně potrápit, prohrál nakonec po prodloužení 1:2 a s turnajem se loučí. I tak ale Rakušané zaznamenali řadu historických mezníků.

Foto: Andy Rain, Reuters

Saša Kalajdzic oslavuje svůj gól proti Itálii

Článek

"Myslím, že jsem ještě nikdy nedostal od soupeře tolik komplimentů jako teď. Bylo to neuvěřitelné, jak jsme se drželi. Odehráli jsme skvělý zápas," prohlásil na webu UEFA Foda. "Chtěli jsme se na turnaji zapsat do své historie a uspěli jsme. Šlo o důležitou zkušenost," doplnil.

Rakušané postoupili ze základní skupiny ME poprvé a stejně tak si připsali předtím se Severní Makedonií (3:1) a Ukrajinou (1:0) první dvě výhry na Euru v historii. Také v duelu s Itálií byli ve druhém poločase velmi nebezpeční a v 65. minutě se málem dostali do vedení zásluhou hlavičky Marka Arnautovice. Branka však nakonec neplatila pro těsný ofsajd.

"Od zázraku nás dělily centimetry," napsal o situaci web Spiegel Sport, což si uvědomoval i samotný Arnautovic. "Je pro mě těžké najít slova. Kdyby nám šlo štěstí naproti, vyhráli jsme po 90 minutách. Hráli jsme dobře, vytvářeli si šance a mohli jsme to několikrát ukončit," posteskl si zkušený útočník.

To se však nestalo a Italy poslali v prodloužení do další fáze Federico Chiesa a Matteo Pessina. Fotbalisté "squadry azzurry" vyhráli 12. utkání po sobě a neprohráli už v 31 zápasech. Rakušané přeci jen prolomili jejich sérii neprůstřelnosti, kdy jim po předchozích 11 čistých kontech vstřelil branku v prodloužení Sasa Kalajdzic, na postup ale jeho úspěch nestačil.

"Z vyřazení jsme zklamaní, ale můžeme být na těch více než 120 minut hrdí. Psali jsme historii, dostali se do osmifinále a byli jsme blízko postupu do čtvrtfinále na úkor jednoho z hlavních favoritů na titul," ocenil Foda. "Už po základní hrací době jsme cítili, že s námi mají velké problémy. Věřili jsme si, ale Itálie má velmi kvalitní tým a využila své šance. Při druhém gólu nás potrestala za chybu v obraně, ale takový už je fotbal," řekl Foda.

Rakouský tisk reprezentanty za vystoupení pochválil. "Hooodně hořké," uvedl na své titulní stránce deník Kroner Zeitung a psal o rovnocenném souboji s jedním z největších favoritů, Kleine Zeitung zase prohru popsal jako "Kruté K.O. v prodloužení" a Die Presse tým ocenil za "heroický výkon", po němž "zázrak ve Wembley nebyl daleko."

To uznal i Foda. "Myslím, že Rakousko může být hrdé na to, co jsme tu ukázali," prohlásil reprezentační trenér a záložník Florian Grillitsch dodal: "Věřím, že Italové teď už vědí, že umíme hrát výborný fotbal."

Reklama

Související témata: