Hlavní obsah

Z lavičky rovnou na Tulipány! Vyspal jsem se skvěle, věděl jsem, že to bude dobrý, smál se Barák

Praha

Na EURO do neděle odehrál pouhé čtyři minuty s Chorvatskem, do osmifinále proti Nizozemcům šel vlastně z voleje. Záložník fotbalové reprezentace Antonín Barák však obstál na jedničku, významně se podílel na vítězství Čechů 2:0 a postupu do čtvrtfinále ME.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Trenér Jaroslav Šilhavý a Antonín Barák slaví postup.

Článek
Fotogalerie

„Vyspal jsem se skvěle. Po probuzení jsem hned věděl, že to bude dobrý. Ne, teď vážně. Byl jsem připravený, čekal jsem na svůj moment. Je normální, že člověka mrzí, pokud má za sebou úspěšnou sezonu a je na takovém turnaji nevytížený. Jsem rád, že se mi zápas s Nizozemci povedl a přispěl jsem k postupu," radoval se Barák.

Šestadvacetiletý záložník má za sebou výborou sezonu v italské lize, patřil mezi klíčové opory Verony. Skupinu na EURO, vyjma čtyř minut, ale proseděl na lavičce. Kouč Jaroslav Šilhavý ho z ní zvedl po zranění kapitána Vladimíra Daridy. A Barák oslnil.

„Věděli jsme, že zápas s Holanďany bude hodně o kvalitě. Pokud jsme je mohli porazit, tak rozhodně ne soubojovou hrou, nakopáváním. Byl jsem klidný, věděl jsem přesně, co nás čeká. Těšil jsem se, že se budu moct poměřit s De Jongem, Wijnaldumem a dalšími hvězdami. Potřebovali jsme je dostat co nejvíc ze hry, presovat. Být týmem, který bude dominovat. Aby byl pod tlakem soupeř," podotkl Barák.

Hrdina osmifinále Tomáš Holeš. Pro mě nejlepší zápas v životě

Sport.cz, UEFA

Ve středu zálohy měl vedle sebe dvě stejné tváře jako v úspěšné březnové kvalifikaci proti Belgii (1:1). Tedy Tomáše Součka a Tomáše Holeše. Inspirovali se tímto utkáním? „Věděli jsme o tom, ale nepřikládali jsme tomu větší váhu. Musíme být schopní nastoupit v jakémkoli složení," uvedl Barák, který vyzdvihl výkon Holeše, jenž vstřelil první gól a na druhý přihrál Patriku Schickovi.

„Podal úžasný výkon, můžu mu jen gratulovat. Jak do obrany, tak do ofenzivy. Odvedl spoustu práce, byl odměněn gólem a asistencí. Mužem utkání se stal zaslouženě. Doufám, že se prodá," pronesl český záložník.

Foto: Darko Bandic, Reuters

Nizozemský fotballista Marten de Roon v akci během osmifinále EURO s Antonínem Barákem.

Těší ho také, jak národní mužstvo naložilo s přesilovkou po vyloučení stopera De Ligta. „Někdy červená karta může zvýhodněnému mužstvu uškodit. Nabádali jsme se, aby se nám tohle nestalo. Zůstali jsme v klidu, sebevědomí. Cítili jsme, že Holanďani trochu padli na dno, kolem šedesáté minuty jim začaly ubývat síly. V takových zápasech musíte mít i štěstí. My jsme ho měli, využili jsme toho," prohlásil Barák.

Také on si užíval atmosféry vyprodané Puskás Arény v Budapešti. Plný dům čeští hráči nezažili přes rok. Maďarsko totiž před ME uvolnilo ochranná opatření proti šíření koronaviru. „Cítil jsem, že se konečně vrátil sport, fotbal na nejvyšší úrovni. S diváky to byl velký zážitek. Vážím si, že jich přijelo tolik, atmosféra byla fakt parádní," dodal Barák.

Reklama

Související témata: