Hlavní obsah

Zkrotil neúnavného jezdce! Kadeřábek přitom měsíc a pět dnů nekopal

dos, neuSport.cz

Zažívá své druhé EURO, na letošní premiéru si však musel počkat. Tři zápasy v základní skupině proseděl na lavičce náhradníků, ale osmifinálový vítězný duel s Nizozemskem zvládl ve velkém stylu i na nezvyklém postu levého obránce. „Jsem šťastný, že jsem mohl pomoci k výhře,“ usmívá se Pavel Kadeřábek po postupu do čtvrtfinále, kde národní tým příští sobotu v Baku čeká Dánsko.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Pavel Kadeřábek slaví postup.

Článek
Fotogalerie

Jak hodnotíte mimořádně povedené osmifinále?

Užil jsem si první utkání na EURO hodně. Byl to zároveň můj první zápas po měsíci a pěti dnech. Což nebylo vůbec jednoduché. Kluci mi věřili, podrželi mě. Nervozitu jsem na začátku trochu cítil, po deseti minutách ale spadla, cítil jsem se skvěle.

Byla těžší mentální příprava, nebo obstát fyzicky, abyste zápas zvládl?

Ze všeho nejdůležitější bylo připravit se v hlavě. Když člověk vypadne ze zápasového tempa, je to strašně těžké na psychiku. Fyzicky jsem se sice udržoval, ale první minuty nebyly ideální. Odfoukával jsem, říkal si, jestli to zvládnu. V duchu jsem si říkal, že pokud vydržím celý zápas, tak klobouk dolů přede mnou... Ale potom už to bylo ok. Hlava je nejpodstatnější.

Myslím, že jsme schopni stejným týmovým výkonem pozlobit i Dány, věří Jaroslav Šilhavý

Sport.cz, UEFA

Hrál jste netradičně na levé straně...

Pochopitelně, bylo to jiné než na druhé straně. Pravá mi sedí víc, cítím se tam komfortněji. Trenérovi jsem ale před turnajem říkal, že mě může postavit komkoli. Snažil jsem se chytit šanci za pačesy. Věřím, že úspěšně. Nevyjížděl jsem tolik dopředu, snažil jsem si splnit defenzivu. Sledoval jsem Dumfriesovy výkony v základní skupině, je to neúnavný jezdec, ale obešel mě jenom jednou v první půli.

Hrdina osmifinále Tomáš Holeš. Pro mě nejlepší zápas v životě

Sport.cz, UEFA

Co chybělo, abyste z velké šance dal gól?

Obstřeloval jsem dobře, ale nezvedl jsem míč právě přes nohu bránícího Dumfriese. Stačilo přitom jen malinko... Gól by byl pro mě taková třešnička, ale jsem šťastný, že jsem týmu mohl pomoct slušným výkonem.

Reklama

Související témata: