Hlavní obsah

REFLEXY PETRA ČECHA: Skvělý výkon českého týmu a motivace v podobě fanoušků

Londýn/Praha

Lvíčatům vychytal kontinentální titul, z mistrovství Evropy dospělých má doma bronz. Celkem si na EURO zachytal čtyřikrát, jednou také na mistrovství světa. Fotbalový šampionát český rekordman v počtu reprezentačních startů pozorně sleduje i nyní, když se po ukončení kariéry vydal v Chelsea na funkcionářskou dráhu. Vždy přemýšlivý brankář Petr Čech glosuje z Londýna během celého turnaje dění pro Sport.cz. Ve čtvrté kapitole rozebírá především postup českého týmu do čtvrtfinále a jeho výhru nad Nizozemskem. Zaujal ho také duel Belgie s Portugalskem.

Foto: Laszlo Balogh, ČTK/AP

České křepčení na oslavu postupu do čtvrtfinále...

Článek

„Český národní tým nám udělal obrovskou radost. Podal vynikající výkon a po zásluze postoupil do čtvrtfinále mistrovství Evropy. Nebyli jsme favoritem, protože Nizozemsko vyhrálo svou skupinu a dávalo hodně gólů. Jenže s naším týmem měli Holanďané od první minuty problémy. Češi dobře napadali, nenechali soupeře hrát a byli velmi dobře organizovaní. Frenkie de Jong pak neměl kam vysílat své průnikové přihrávky a musel hru brzdit, což byl jen důsledek skvělé taktiky českého týmu.

Všichni čeští hráči podali maximální výkon, a to rozhodlo o postupu. Jedinou šanci Holanďanů při úniku Malena skvěle vychytal Tomáš Vaclík, i když si myslím, že by zasáhlo video, protože tam byl z mého úhlu pohledu jasný faul na Tomáše Kalase. V každém případě ‚Vacloš' situaci vyřešil úplně čítankově. Dobře hráče sblížil, počkal si na jeho pohyb, nepadal, a jelikož má velmi rychlé nohy, s kličkou si poradil. Tím začala nejdůležitější akce zápasu. Následoval rychlý pas za obranu, kdy De Ligt míč podcenil, nechal si ho skočit, pak uklouzl a pod tlakem Patrika Schicka zahrál rukou. Jasná červená karta a správný zásah VAR.

Myslím, že jsme schopni stejným týmovým výkonem pozlobit i Dány, věří Jaroslav Šilhavý

Sport.cz, UEFA

Od této chvíle hrál český tým velmi dobře. Pokračoval v aktivitě, tlačil soupeře presinkem a vytvořil si několik standardních situací. Po jedné z nich jsme šli po zásluze do vedení. Byla tam i obrovská šance Pavla Kadeřábka, Tonda Barák měl velkou šanci už v prvním poločase, takže gól visel ve vzduchu. Byl jsem velmi rád, že za aktivitu a maximální výkon od každého hráče gól přišel. A pak se výhra potvrdila druhým gólem po další skvělé akci. Zasloužili jsme si postoupit a všem patří obrovská gratulace.

Hrdina osmifinále Tomáš Holeš. Pro mě nejlepší zápas v životě

Sport.cz, UEFA

Nechtěl bych zapomenout ani na to, že se hrálo v Budapešti, kde mohl být plný stadion a skvělá atmosféra vybičovala český tým k maximálnímu výkonu. Asi se projevilo, že během roku nikdo před takto plným stadionem hrát nemohl, takže pro kluky to byla obrovská motivace navíc.

Večerní zápas favoritů byl pro mě trochu překvapením, protože jsem očekával lepší výkon od Belgie. Prosadila se z jedné střely na branku. Další situace Belgičané nevyřešili dobře a připravili se sami o šance. Naopak Portugalci dokázali dostat Belgii do nesnází a vytvořili si velké příležitosti. Několikrát skvěle zasáhl Courtois, Portugalci také trefili tyč. Favorizoval jsem Belgii proto, že je hodně produktivní a že Portugalsku se v obraně na turnaji tolik nedařilo. Nakonec byl průběh zápasu jiný, druhý poločas samozřejmě ovlivnilo zranění De Bruyneho. Belgie každopádně postupuje dál a jsem velmi zvědavý na její souboj s Itálií."

Foto:

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články