Hlavní obsah

Ještě nekončíme! velí Eriksenův zachránce a utěšitel sličné Sabriny

dos, zpSport.cz

Osmifinále s Walesem nedohrál, o čtvrtfinále fotbalového EURO by přijít neměl. Dánové alespoň ujišťují, že kapitán Simon Kjaer dnes v Baku proti české reprezentaci vyrukuje. „Nechceme nikoho zklamat, chceme, aby lidi v celém Dánsku byli šťastní. Domů ještě nejedeme,“ vyhlašuje hvězda z AC Milán. Hned na startu šampionátu se zaskvěl nejen fotbalovým uměním.

Foto: Hannah McKay, ČTK/AP

Kapitán Dánů Simon Kjaer běhm oslav postupu ze skupiny.

Článek

Turnaj ještě ani nezačal, a dánský kapitán už byl pasován na jeho největšího hrdinu. Ohromil duchapřítomností a lidskostí, tu projevil při srdečním kolapsu lídra týmu Christiana Eriksena během úvodního duelu s Finskem.

Právě zkušený stoper reagoval nejrychleji. Přiběhl ke spoluhráči a nejprve se postaral, aby v bezvědomí nespolkl jazyk, a ještě se pustil do masírování srdce, než se role ujali přivolaní záchranáři.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Christian Eriksen byl oživován přímo na hřišti, Simon Kjaer okamžitě zareagoval...

Pak Simon Kjaer společně s ostatními dánskými fotbalisty vytvořil zeď ze svých těl, aby Eriksena, který bojoval o život, nezabíraly kamery. Následně urostlý obránce s kapitánskou páskou spolu s brankářem Schmeichelem utěšoval Eriksenovu partnerku Sabrinu, která později přiznala, že už si v jednu chvíli myslela, že je její přítel po smrti.

Zápas se po dlouhé přestávce dohrál, psychicky zcela zničený Kjaer si ovšem ve druhé půli řekl o střídání. „Chápal jsem ho, byl opravdu naprosto vyřízený. Christian hraje za Inter Milán a Simon za arcirivala AC, ale jsou velcí přátelé," poukazuje trenér Kasper Hjulmand.

Bude kapitánem AC Milán

Kjaer už kopal skoro všude. Vedle Itálie poznal ve svých angažmá Německo, Francii, Turecko a Španělsko. A až se po šampionátu vrátí do Milána, také na San Siru mu svěří kapitánskou pásku.

„Mluví za vše, že bude kapitánem AC Milán," oceňuje český záložník Antonín Barák z italské Verony.

Záznam: TK Jaroslava Šilhavého a Vladimíra Daridy před zápasem s Dánskem

<a href="http://www.reuters.com/">Reuters</a>

V zápase, na který Kjaer do smrti nezapomene, se zachoval nejenom jako velký kapitán, ale také jako skvělý člověk. Shoduje se s koučem Hjulmandem, že šťastný konec Eriksenovy příhody dal mužstvu křídla.

„Všechno, čím jsme si prošli, vede k tomu, že náklonnost k dánské reprezentaci narůstá. Čtvrtfinále pro nás znamená všechno, o čem jsme snili, já už jako malý kuk," líčí 32letý kapitán, který má na kontě 111 mezistátních startů.

Fanoušci přijeli do Asie i autem

Dánové v Baku na rozdíl od českého týmu počítají s podporou svých fanoušků. „Štěstí, že sem létá přímá linka z Kodaně. Někteří dokonce jeli autem, což ukazuje lásku, kterou si národní tým vysloužil. Také proto doufám, že společně oslavíme postup do semifinále," přeje si Kjaer.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jaromír Zmrhal (vpravo) se snaží obtočit kolem Dána Simona Kjaera.

Ani zkušený mazák není nadšený, že se bude hrát ve vedru okolo 35 stupňů, ale nestěžuje si. „Horko může mít vliv, musíme hodně pít, ale pro oba týmy jsou podmínky stejné. Nejde o něco, co by nám sebralo energii. Spousta hráčů je navíc zvyklá, protože působí v teplém podnebí," krčí rameny.

Náročný přesun do Asie a pekelné podmínky bere jako nutné zlo na cestě za obrovským úspěchem. „Je to náš život a práce, prostě normální pracovní den. Hotel, fotbal a jedete zpátky. Rozdíl je jen v tom, že když se vystoupí z letadla, je tady vedro věší než jinde," nedělá si Kjeer vrásky.

Reklama

Související témata: