Hlavní obsah

Jablonec vyzve obdivovatel Součka. Stále ho sleduji, přiznává slavný Rumun

Před dvěma lety Dan Petrescu coby kouč Kluže pohořel v play off Ligy mistrů se Slavií, letos se s ní proti českému týmu pokusí o reparát v Konferenční lize. První pokus rozehraje dnes večer od 21 hodin v Jablonci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český záložník Tomáš Souček

Článek

Petrescu sice před prvním duelem na severu Čech příliš času na poznání týmu neměl, neboť Kluž převzal až letos posledního srpna poté, kdy rumunský šampion vypadl z Ligy mistrů i Evropské ligy. Prostředí CFR však zná velmi dobře. Lavičce týmu ze Sedmihradska bývalý reprezentant za poslední čtyři roky šéfuje již potřetí.

„Vrátil se tam zkušený kouč, který byl jako hráč součástí úspěšné generace rumunského fotbalu," konstatoval jablonecký kouč Petr Rada o svém protějšku. Bývalý obránce si v letech 1989-2000 připsal v národním týmu bez pěti rovnou stovku startů, což ho v historickém žebříčku řadí na šesté místo.

„Jde o nového trenéra, ale uvidíme po zápase, zda to bude naše výhoda nebo nevýhoda. Tým však už jednou vedl v posledním ligovém zápase a nebyl úspěšný, tak doufám, že to bude pokračovat," připomněl jablonecký záložník Jakub Považanec víkendovou prohru Kluže 0:1 na hřišti týmu Botosani.

„V Rumunsku má Petrescu hodně velké jméno. Co jsem slyšel, je nekompromisní, zásadový a tvrdý," poznamenal Rada. Před čtvrtečním zápasem jabloneckým hráčům připomínal, že dnes 53letý Petrescu v devadesátých letech čtyři roky hrál za Chelsea.

„Já si ho ale jako hráče nepamatuju," usmál se 30letý Považanec. Přitom za „Blues" rodák z Bukurešti odkopal 194 utkání. Mimochodem byl vybrán i do elitního týmu zahraničních hráčů Premier League celého desetiletí vedle Cantony, Henryho či Schmeichela.

Z velkého jména si však na Střelnici nic nedělají, Jablonečtí by rádi napodobili Slavii, která v roce 2019 Kluž i s Petreskem dvakrát porazila 1:0 v předkole Ligy mistrů. Dvojutkání má Petrescu stále v živé paměti.

„Tehdy jsem zdůrazňoval, že Slavia má výborné hráče. Zmiňoval jsem hlavně Součka. A podívejte se, kam až se dostal. Obdivuji ho a stále sleduji," vysekl poklonu současné opoře West Hamu. Bude podobně mluvit i o někom z Jablonce?

Reklama

Související témata: