Hlavní obsah

Boleslav vyřadila Palermo, postup zpečetila při penaltách

PALERMO/PRAHA

Fotbalisté Mladé Boleslavi postoupili do druhého kola Poháru UEFA, když ve čtvrtek vyhráli v Palermu 1:0 a po prodloužení zvládli i penaltový rozstřel. Rozhodující penaltu proměnil Tomáš Sedláček, který ve třetí minutě nastaveného času rozhodl také o tom, že zápas půjde do prodloužení. Před dvěma týdny totiž italský klub v Boleslavi také vyhrál 1:0. Při penaltách dnes na Sicílii měli navrch hosté, kteří vyhráli 4:2.

Článek

Mladá Boleslav je prvním českým týmem od roku 1974, který dokázal v Itálii zvítězit. Naposledy se to povedlo Ostravě v Neapoli. Středočeši se jména soupeřů pro základní skupinu, v níž si zahráli i loni, dozvědí v úterý.

Boleslavští dorazili na Sicílii povzbuzeni dvěma ligovými výhrami za sebou a také rekordní více než dvoumiliónovou prémií za případný postup. Předzápasové sliby, že chtějí odvetu co možná nejvíce zdramatizovat, málem dodrželi už v první minutě. Útočník Mendy vystihl špatnou rozehrávku domácího týmu, ale Kysela celou akci pokazil nepřesnou střelou z výhodné pozice, nad čímž kouč Ščasný na lavičce jen zlostně mávl rukou.

Palermo si domácí odvetu chtělo co nejvíce ulehčit rychle vstřelenou brankou. V poli sice pátý tým loňského ročníku Serie A Středočechy v úvodu přehrával, jenže před brankou jeho hráče brzdila nepřesná finální fáze. Hosté do zápasu vyrukovali jen se třemi zadáky, ale po 20. minutě, aby eliminovali útočnou sílu Palerma, přešli na hru se čtyřmi obránci, když se Voříšek z pravé strany přesunul doleva a ofenzivní záložník Sedláček se stáhl na netradiční pozici pravého beka. Chvíli poté sudí González překvapivě vběhl k domácí lavičce a zřejmě kvůli nemístným protestům z ní vyloučil náhradníka Guanu.

Boleslavští se na polovině soupeře dlouho hledali, jejich zdlouhavá a komplikovaná rozehrávka nečinila domácí obraně, v níž chyběl nemocný mistr světa z loňského roku Zaccardo, větší potíže. Aktivitou hýřil záložník Poláček, který se objevil po třech zápasech znovu v základní sestavě, ale hráči v bílých dresech se dostávali jen ke střelám z uctivé vzdálenosti a pokusy Mendyho, Rajnocha či Táborského měly k úspěchu daleko. Stejně jako na druhé straně dálková navštívenkaAmauriho.

Hosté dobře věděli, že je v postupové hře udrží jen vstřelený gól a po změně stran se pokoušeli vystupňovat tlak, i když měli hodně práce s překonáním kompaktního bloku soupeře. Po deseti minutách se přece jen dostali do zakončení, jenže Mendyho tvrdá střela skončila v náruči gólmana Agliardiho. Ten zastoupil zraněnou jedničku Fontanu.

Trenér Ščasný hnal své hráče s postupujícím časem mocnými gesty od lavičky na zteč. Po dvaceti minutách si zřejmě neodpustil poznámku na rozhodčího po faulu na Rolka a sudí González jej vykázal na tribunu. Ščasný dvacet minut před koncem mohl jen smutně sledovat, jak Mendy po pasu střídajícího Kaliny z úhlu míjí branku.

Hosté se pokusili zvýšit obrátky i nasazením pohárového debutanta Vaněčka, po jehož přihrávce čtvrt hodiny před koncem vypálil nad Matějovský. Všechny naděje Boleslavi mohl chvíli poté pohřbít útočník Cavani. Ten se v pokutovém území vyhnul Voříškovi i Rolkovi a těsně před Millerem míč špičkou kopačky usměrnil jen pár centimetrů vedle levé tyče.

Vítězná branka padla v nastaveném čase

Domácí odmítli možnost zpečetění postupu a boleslavští se naopak chytili poslední naděje. A v úplném závěru se neúnavně i díky standardním situacím tlačili do pokutového území. Ve třetí minutě nastavení hosté rozehráli "poker o všechno", kdy se přes celé hřiště vydal podpořit útok i brankář Miller.

Míč se po rohu dalšího střídajícího hráče Holuba po závaru dostal právě až k Millerovi, ve skluzu ho posunul k Sedláčkovi a ten na konci třetí minuty nastavení zblízka napálil míč neomylně pod břevno a zmrazil poloprázdné hlediště stadiónu Renza Barbery. Boleslav se tak stala po Ostravě teprve druhý český týmem, který při 19 pokusech v Itálii dokázal zvítězit.

Otřesení domácí v prodloužení zkoušeli odvrátit blamáž, ale gól pomohl hlavně sebevědomí podceňovaného hostujícího celku. Palermo však mělo mírně navrch, ale po osmi minutách prodloužil centroval hlavou jen do břevna Diana. Pořádnou porci štěstí si však vybralo i Palermo: tři minuty před koncem prodloužení Mendyho oblouček gólman Agliardi vyrazil jen na břevno a míč se pak od něj odrazil těsně vedle tyče.

V penaltové loterii měli navrch uvolněnější hosté. Italy nahlodala hned první zahozená penalta Caserty, jehož vychytal Miller. V boleslavském dresu po úspěšných Holubovi a Matějovském neuspěl Rolko, ale pak přestřelil i Cavani. Při rozhodující penaltě zachoval pevné nervy hrdina utkání Sedláček, který poslal gólmana na druhou stranu. Boleslav tak napodobila Spartu, ta ve čtvrtek také v dánském Odense zvládla rozstřel a dva české kluby se mohou těšit na prodloužení pohárového podzimu.

Palermo - Mladá Boleslav 0:1 (0:0, 0:1), na penalty 2:4
Branka: 90+3. Sedláček. Penalty proměnili: Barzagli, Jankovič - Holub, Matějovský, Rajnoch, Sedláček. Neproměnili: Cavani, Caserta - Rolko. Rozhodčí: Iturralde González - Alonso Fernandez, Del Palomar (všichni Šp.). ŽK: Simplicio, Capuano, Diana - Táborský, Kalina, Matějovský. ČK: 23. Guana (Palermo). Diváci: 6335. První zápas 1:0, postupuje Mladá Boleslav.
Palermo: Agliardi - Cassani, Rinaudo, Barzagli, Capuano - Migliaccio, Simplicio, Tedesco (71. Diana) - Bresciano (90. Caserta), Cavani - Amauri (83. Jankovič). Trenér: Colantuono.
M. Boleslav: Miller - Voříšek, Rolko, Kopic - Sedláček, Matějovský, Rajnoch, Poláček (53. Kalina) - A. Mendy, Kysela (80. Holub), Táborský (73. Vaněček). Trenér: Ščasný.

Reklama

Související témata: