Hlavní obsah

Trenér Slavie Jarolím nechce doma proti Vaslui inkasovat

Jan CíchaSport.cz

Jasný cíl mají fotbalisté Slavie Praha před úvodním zápasem 1. kola Poháru UEFA proti rumunskému FC Vaslui - zvítězit bez obdržené branky. „Čeká nás houževnatý a ambiciózní soupeř. Věřím, že zápas zvládneme,“ doufá slávistický kouč Karel Jarolím, který už s rumunským fotbalem má zkušenosti z loňské základní skupiny Ligy mistrů, kde se sešívaní utkali se Steauou Bukurešť.

Článek

Právě z loňského dvojzápasu proti bukurešťskému celku mohou slávisté hojně čerpat. Doma červenobílí zvítězili 2:1 a po remíze 1:1 z odvetného zápasu mohli slavit alespoň třetí místo v základní skupině prestižní klubové soutěže zaručující účast v pohárové Evropě i na jaře.

V pohárové Evropě figuruje sedm rumunských celků!

O vzestupu rumunského fotbalu hovoří i fakt, že balkánská země má v letošním roce hned sedm zástupců v evropských pohárech! „Rumunský fotbal má svoji kvalitu, je třeba mít k soupeři respekt,“ řekl na předzápasové tiskové konferenci kouč Jarolím a pokračoval: „O soupeři jsme získali dostatek informací nejenom z rumunské ligy, ale i z pohárových vystoupení. Mají řadu kvalitních fotbalistů z různých zemí, nesmíme nic podcenit.“

Informace o soupeři má i kouč rumunského celku Viorel Hiza. "Viděl jsem poslední čtyři zápasy Slavie. Uděláme vše pro to, abychom se našemu soupeři na trávníku vyrovnali," doufá Hiza, který bude postrádat dva hráče základní sestavy. "Zranění jsou obránce Canu a útočník Burdujan. Doufám, že se nám je podaří nahradit," poznamenal kouč.

Jarolím si chce do odvety vypracovat slušný náskok

Na soupisce Vasluie figuruje krom tuzemských fotbalistů také několik cizinců. V brance se představí slovenský brankář Dušan Kuciak, který ještě v dresu slovenské Žiliny vychytal dvě čistá konta v loňském dvojzápase Slavie ve druhém předkole Ligy mistrů. "V prvním momentě jsem si vzpomněl na utkání se Žilinou, ale strach z toho určitě nemám. Naopak se těším. Navíc je to dobrá příležitost porovnat rumunský fotbal se slovenským, protože po roce nastoupím proti stejnému soupeři," nechal se slyšet Kuciak.

Dále má trenér Viorel Hiza k dispozici čtyři Srby, Portugalce, Bulhara, Senegalce, Moldavana a jednoho borce ze Zimbabwe. Pro Vaslui bude zápas v Edenu premiérou v Poháru UEFA, kam se dostali přes Pohár Intertoto, kde vyřadili ázerbajdžánský Neftči Baku a následně také lotyšský Metalurgs Liepaja.

Trenér Jarolím by si rád v úvodním duelu vypracoval dostatečný náskok do odvety a rád by o postupu rozhodl již v Praze. Podobně o čtvrtečním utkání hovořil také Vladimír Šmicer. „Líbil by se mně výsledek 2:0. Mohli bychom si vzít vzor z Fiorentiny, ta si proti nám také vytvořila náskok, který v odvetě pohlídala,“ řekl Šmicer, který už je zdravotně v pořádku a je pouze otázka, zda-li trenér služby šestatřicetiletého veterána využije.

Na Bukurešť vzpomíná i Krajčík

Zkušenosti s balkánským fotbalem má i obránce Matej Krajčík. „Myslím, že jejich styl by nám mohl vyhovovat,“ nechal se slyšet Krajčík, který má stejný cíl jako trenér - postup do skupiny Poháru UEFA. „Chceme ve čtvrtek vyhrát, ale jsme si vědomi kvality soupeře. Hrají technický a rychlý fotbal, nebude to jednoduché,“ poznamenal slovenský reprezentant.

Podle Krajčíka bude důležité neinkasovat ve čtvrtek žádnou branku, což se zatím Slavii v domácích zápasech v letošní sezóně stoprocentně daří. S nulou vzadu odehráli červenobílí i zápas proti Fiorentině. „Fakt, že jsme nedostali v Edenu gól nám dodává sebevědomí, ale musíme to potvrdit na hřišti,“ doplnil Krajčík.

Belaid o Vasluii před losem nikdy neslyšel

Na důležitý zápas se těší i tuniský reprezentant Tijani Belaid. „Čeká nás silný tým. Musíme být opatrní a nesmíme nic podcenit. Pokud by se nám nepodařilo doma vyhrát, čekal by nás v Rumunsku nesmírně těžký zápas,“ myslí si Belaid, který o Vaslui před losem Poháru UEFA nikdy neslyšel. Však není divu, rumunský celek hraje domácí nejvyšší soutěž teprve třetím rokem.

Rumunský kouč Hiza pochválil Slavii stadión a na otázku, jestli by takový stánek chtěl i v Rumunsku odpověděl: "Takových stadiónů bych chtěl sto a také to, co je okolo. Mám na mysli kvalitní tréninkové zázemí s několika hřišti."

Na zápas, který začíná ve čtvrtek v 19:15 a jako hlavní ho bude řídit sudí Paniašvili z Gruzie je zatím prodáno 6000 vstupenek. Pražané pravděpodobně nastoupí v tomto složení: Vaniak - Krajčík, Suchý, Brabec, Hubáček - Belaid, Tavares, Švento, Černý - Necid, Toleski.

Trenér rumunského FC Vasluj nejspíše pošle na trávník tuto jedenáctku: Kuciak - Buhuš, Munteanu, Canu (Panait), Luz - Genčev, Aliuta, Ljubinkovič, N'Doye - N. Jovanovič, Temwanjera.

Reklama