Hlavní obsah

Stovky miliónů jsou pryč, fotbalová Sparta musí alespoň paběrkovat

ZÁHŘEB

Stovky miliónů plynoucí z pouhé účasti v Lize mistrů jsou v trapu, takže fotbalová Sparta musí paběrkovat alespoň v Poháru UEFA. Tedy, pokud se do něho dostane a nějakých směšných pět miliónů, což je letenský profit z předchozího ročníku, shrábne. Nejdříve si ale musí poradit s Dinamem Záhřeb a do základní skupiny se dostat. První krok čeká Pražany ve čtrtek v Chorvatsku.

Článek

Chorvatský celek je před prvním duelem úvodního kola Poháru UEFA optimistky naladěný a plný víry, že Spartu porazí a z evropské pohárové scény vyprovodí. „Ale pozor, je to soupeř velice dobře organizovaný a disciplinovaný, u něhož není rozdílu mezi hrou doma a venku a který si zaslouží respekt,“ varoval před Spartou trenér Chorvatů Branko Ivankovič.

„A nic na tom nemění, že v prvním utkání na našem stadiónu nastoupí Pražané bez čtveřice svých klíčových hráčů. Mají totiž dostatečně kvalitní kádr, aby je nahradili,“ netajil, že stejně jako má Vítězslav Lavička dokonale zmapované Dinamo, má i on absolutní přehled o všem, co se děje ve Spartě.

Lavičku absence neděsí

Jenže sparťanský kouč z absence zraněného kapitána Bergra a distancovaného tria Kučera, Kladrubský, Kušníř zase až tak moc bolavou hlavu nemá. Zvláště, když se do sestavy vrátili rekonvalescenti Matušovič a Kisel, s jejichž příchodem šel výkon Sparty evidentně nahoru.

„Nachystali a vyzkoušeli jsme různé varianty sestavy. Osvědčily se, proto i v nás je víra a optimismus. Nedělní ligová výhra nám navíc dodala sebevědomí, průběh přípravy zaměřený v posledních dnech už vyloženě na duel s Dinamem také,“ svěřoval se trenér Lavička po středečním večerním tréninku v Záhřebu, kde vládne příjemné počasí s teplotami kolem šestnácti stupňů.

Maksimir jako reminiscence

A jen mimochodem – Sparta pochopitelně trénovala a ve čtvrtek večer bude hrát na stadionu Maksimir, na nějž má náš fotbal jen ty nejkrásnější vzpomínky. V deštivé noci před dvaatřiceti lety na něm totiž československá reprezentace vedená exsparťanským trenérem Václavem Ježkem porazila v semifinále mistrovství Evropy Nizozemce v prodloužení 3:1 a nastoupila vítězný pochod na Bělehrad završený nakonec ziskem památného zlata. Z dnešní sparťanské fotbalové generace si to pochopitelně nikdo nepamatuje, ale historické reminiscence by přesto pro ni mohly být inspirací.

„Pro nás je motivací hlavně účast v základní skupině Poháru UEFA. Pokud si ovšem budeme počínat disciplinovaně v defenzívě a jako nadstavbu přidáme aktivní hru se snahou po brejcích a zakončení, můžeme si už v Záhřebu vytvořit solidní výchozí pozici pro pražskou odvetu,“ poznamenával před zápasem trenér Lavička.

Každá výhra je kapitál

Odmítal však mluvit o tom, jaký výsledek ze čtvrtečního večerního duelu začínajícího pod řízením dánského sudího Vollquartze by ho uspokojil.

„Dinamo má velice dobře poskládané a hodně ofenzivně laděné mužstvo. Určitý recept, jak si s ním poradit, jsme ovšem našli a hráčům ho předložili. Teď bude záležet na nich,“ pravil Vítězslav Lavička.

Ani jeho kolega na lavičce záhřebského Dinama nechtěl mluvit o výsledku, který by ho uspokojil. „Každá výhra je cenným kapitálem, takže mně je jedno, zda vyhrajeme 1:0, 2:0 či 3:1. Hlavně ale musíme vyhrát, v čemž nám fanoušci určitě pomohou,“ pravil Branko Ivankovič, jenž se musí obejít bez potrestaného Hrgoviče.

"Jinak jsou ale všichni hráči pořádku, takže na Spartu vyrukujeme v plné síle. Řeším pouze dilema, zda do středové řady postavit Badejla nebo Chaga,“ tvrdil kouč Dinama ještě v den utkání.

Čtvrteční úvodní zápas prvního kola Poháru UEFA se hraje od 20.45, řídí ho Dán Vollquartz a žádná česká televize přímý přenos, ba ani záznam nevysílá.

Pravděpodobné sestavy
Dinamo Záhřeb: Butina - Mikić, Drpić, Bišćan, Ibanez - Vrdoljak, Chago/ Badelj, Sammir, Morales – Mandžukić, Balaban.
Sparta: Kozáčik – Kudela, Voříšek, Řepka, Had – Vacek, Hušek - Kulič, Kisel, Matušovič – Slepička.

Reklama

Související témata: