Hlavní obsah

Kapitán Sparty Řepka: Věřím, že bod z Eindhovenu přivezeme

Při neúčasti Romana Hubníka bude v obraně Sparty ležet všechno ve čtvrtečním utkání s PSV Eindhoven především na něm. Pětatřicetiletý stoper Sparty Tomáš Řepka si je dobře vědom, že předposlední duel skupiny K Evropské ligy může hodně napovědět o šancích Pražanů na postup do jarní vyřazovací fáze. „Musíme uhlídat jejich ofenzivu, která je velmi silná. I přes naše zdravotní problémy si myslím, že jsme schopni v Philips Stadiu uhrát bod,“ řekl před odletem kapitán letenského celku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomáš Řepka na tréninku Sparty

Článek

Matematika vaší skupiny je jasná. Hrajete o postup a z Eindhovenu by se určitě hodil minimálně bod, i když se pravděpodobně rozhodne až v posledním domácí duelu s Kodaní. S čím do Nizozemska letíte?

Především neprohrát, jako na každý zápas. Musíme uhlídat jejich ofenzivu, která je velmi silná. I přes naše zdravotní problémy si myslím, že jsme schopni v Philips Stadiu uhrát bod. Vyhrát by bylo ještě lepší, ale já beru i bod.

V čem je největší síla soupeře?

Jsou to hráči, kteří umějí s balónem. Hrají hodně útočný fotbal, jsou velmi rychlí.

To znamená, že odpovědnost bude ležet hlavně na vás a celé obraně...

Přesně tak, ale to není nic nového. Celý podzim vycházíme z kvalitní obrany. Musíme hrát odpovědně v bloku, nedostat gól a z brejku nebo standardky se pokusit skórovat. Tudy by měla vést cesta k bodu.

Bude to nejtěžší zápas podzimu?

Těžko říct, ale asi ano. Doma to s Eindhovenem byl také těžký zápas. V Evropské lize ale není žádný lehký, i když jsme třeba dvakrát porazili Kluž. Ten čtvrteční duel bude hodně důležitý. Eindhoven je největším favoritem skupiny, patří k předním evropským celkům s bohatými zkušenostmi z Ligy mistrů.

K postupu máte blízko, už se vidíte v jarní fázi Evropské ligy?

Já se nevidím nikde. Teď už teda spíš v letadle. Dokud tam nebudeme, nepřemýšlím o tom, co může přijít dál. Jdeme zápas od zápasu. Chceme uspět co nejlépe.

Pozice Sparty ve skupině je ale nad očekávání dobrá...

Nevím, nad čí očekávání... Ale když to vezmeme s nepovedeným podzimním začátkem v domácí lize a v evropských pohárech, pak ano. My jsme měli postoupit přes Atény v Lize mistrů, protože rozehrané jsme to měli dobře. A ani nemluvím o tom, že jsme měli udržet doma vítězství nad Eindhovenem. Už je jedno, proč jsme ho neudrželi. Nikdo Bonymu Wilfriedovi to nešťastné držení a následnou penaltu nevyčítá. Důležité je, že se nám povedl závěr podzimu. Teď potřebujeme dotáhnout Evropskou ligu k postupu a můžeme mluvit o úspěšném podzimu.

Je v mužstvu cítit pohoda po dobrých výsledcích?

Určitě. I přes zdravotní problémy Romana Hubníka, Jury Kucky a Martina Zemana věříme, že zápas zvládneme, a že do toho posledního s Kodaní na Letné se dají všichni dohromady.

Hubník ale bude hodně chybět, zejména v takovémto zápase. Souhlasíte?

Pochopitelně, protože Roman je jedním z pilířů obrany a opor mužstva. Jen doufám, že se dá co nejdříve dohromady. Když vám vypadne tak kvalitní stoper, se kterým jsme sehraní, je to hodně znát. Tím ale nesnižuji kvality Niklase Hohenedera. Pořád pro Romana ale není úplně ztracený ani zítřejší zápas v Eindhovenu.

Současná situace Sparty nabízí trochu srovnání se začátkem podzimu, kdy jste doma porazili Panathinaikos, pak jste se zranil v duelu s Bohemians 1905 a nakonec jste v Aténách o postup přišli...

Jestli myslíte současnou situaci Romana Hubníka, pak to je svým způsobem skoro stejné. Věřím, že to dopadne jinak. To znamená, že postoupíme.

Dává mužstvu určitý klid skutečnost, že ani případná porážka v Eindhovenu vám šanci na postup nebere a rozhodovat se bude v polovině prosince doma s Kodaní?

Asi ano, ale spoléhat na poslední zápas s Kodaní, v němž se může stát cokoliv, to by nebylo nejlepší. Když jdete do zápasu s tím, že musíte, to je vždycky ošemetné. Lepší je jít do něj s tím, že můžeme... Proto by bylo dobré udělat alespoň bod v Nizozemsku.

Domácí nejvyšší soutěž skončila a mezi oběma zápasy Evropské ligy máte skoro čtrnáct dní. Jak těžké je udržet koncentraci mužstva?

My to takhle nevnímáme. Pro nás ještě podzim neskončil, takže to bereme, že se hraje pořád. V tom určitě problém nebude, ať zápas v Eindhovenu dopadne jakkoliv.

Reklama

Související témata: