Hlavní obsah

Liberec oslaví postup, Jablonec skončí, myslí si bookmakeři

Praha

Další dva zástupci českého fotbalu ve čtvrtek vstoupí na pohárovou scénu. Liberec a Jablonec shodně na venkovních hřištích vyzvou své soupeře ve 3. předkole Evropské ligy. Liberec v Litvě nastoupí proti Riteriai, Jablonec se představí v Dunajské Stredě. Svěřenci kouče Hoftycha by podle bookmakerů měli jednoznačně postoupit (1,16:1), Radův tým čeká na Slovensku mnohem složitější úkol. Bookmakeři se postupovým kurzem 1,6:1 přiklánějí na stranu domácích.

Foto: Vít Černý, ČTK

Zleva Júsuf Hilál z Liberce a Lukáš Hejda z Plzně.

Článek

Severočeši jdou do akce, los mnohem více potěšil Slovan.

„Trenér Rada nás počítám znovu ‚pochválí', nicméně při nejlepší vůli z Jablonce favorita neudělám. Sebevědomí je jedna věc, nezávislý pohled a respekt k soupeři druhá. Dunajská Streda má mimořádně rychlé, ofenzivní a produktivní mužstvo postavené na zahraničních akvizicích, nejde tedy o klasický slovenský tým," avizuje Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

„Ústřední postavou Dunajské Stredy a rozdílovým hráčem je Maďar Zsolt Kalmar, svou kvalitu jistě předvede i návštěvě ze severu Čech. Domácí budou tvořit hru, šance hostí vidím v rychlém protiútoku, což je silná jablonecká disciplína. Tou už ale není venkovní hřiště, které sehraje svou roli, i když budou tribuny prázdné. Jablonci budeme fandit, stejně jako všem českým týmům v Evropě, favorité na postup jsou ale domácí," dodává Hanák.

Jablonec má pohárové zkušenosti

Dunajská Streda poměrně jasně dominuje i na tiketech u jeho společnosti, celých 90 % sázkařů preferuje postup Slováků, Jablonci věří jen 10 %. U Liberce je pak s ohledem na soupeře situace ještě jasnější, Slovan má důvěru drtivých 99 %.

Jablonec úvodní tři ligová utkání neprohrál, proti Pardubicím a Baníku udržel čisté konto a se Slováckem remizoval 1:1. Pomohou větší pohárové zkušenosti, taktika, pevná obrana a rychlé protiútoky?

„To si myslí 16 % sázkařů, kteří vsadili na výhru hostí v kurzu 3,25, 4 % tipují remízu a čtyři pětiny všech sázek jdou na domácí, aktuálně nejsilnější slovenský tým. Díky jeho dravosti se očekává hodně branek, tip, že padnou nejméně dvě, má nízký kurz 1,29," poznamenává Markéta Světlíková, mluvčí sázkové kanceláře Chance. Oblíbená je i sázka na výhru Dunajské Stredy s hendikepem -1,5 v kurzu 4,46.

Poslední tým litevské ligy

„Skalní fanoušci Jablonce alespoň mohou solidně vydělat. Výhra zelených a porážka Liberce na jednom tiketu dá hezký kurz a pokud tohle někdo trefí, tak budu první, kdo přispěchá s gratulací," usmívá se Hanák.

„Ale vážně, celek z Vilniusu by reálně pro Slovan neměl představovat problém. V domácí šestičlenné soutěži, která za českou notně zaostává, je poslední, což vypovídá o mnohém. Snad jedině střelce Paulauskase bude potřeba pohlídat. Liberec se po úvodním ligovém zaváhání v Olomouci zahojil na Plzni a výhru potvrdil v Budějovicích, což kádru dodalo potřebné sebevědomí. Navzdory venkovnímu hřišti je jasným úkolem postoupit, vyhrát, ideálně o více branek," očekává Hanák.

Na bezproblémový průběh duelu Slovanu poukazuje už kurz na výhru v devadesáti minutách 1,36:1, remíza se sází v poměru 4,7:1 a výhra Riteriai 7,5:1. Zápas Jablonce s Dunajskou Stredou vedle toho klidně přes prodloužení půjde (3,2:1). Stejný kurz má výhra Severočechů, na domácí se sází v poměru 2,2:1.

Jsou spíš za otloukánka

Litevský Riteriai je v kvalifikaci spíš za otloukánka, na jeho výhru si vsadilo pouze necelé procento tipérů. Remízu v kurzu 4,77 má na svém tiketu jen pár jednotlivců a přes 99 % věří ve výhru Liberce. Není divu, Slovan dokázal převálcovat Plzeň vysoko 4:1 a sebevědomí mu rozhodně nechybí.

„Vilnius kvalitou týmu na Liberec nemá, navíc z posledních tří utkání má na kontě jednu prohru, jednu remízu a jedinou výhru, ale až z prodloužení," poukazuje Světlíková. Hodně tiketů obsahuje i tip na výhru Liberce s handicapem -1,0 v kurzu 1,50 nebo s handicapem -1,5 (kurz 1,95).

Reklama

Související témata: