Hlavní obsah

Vlastní výtah a jídelna, izolovaný vchod. Jak se Plzeň chystá na zápas podzimu?

Praha

V Izraeli, který je aktuálně v počtu nově nakažených koronavirem v přepočtu na počet obyvatel nejpostiženější na světě a celá země je na tři týdny v karanténě, odehraje fotbalová Plzeň ve čtvrtek večer utkání podzimu. V play off Evropské ligy se Západočeši utkají s Beer Ševou o účast v základní skupině, která je pro vicemistra z ekonomického hlediska naprostou nutností.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Viktorie Plzeň Adrian Guľa a střelec vítězného gólu Lukáš Hejda si podávají ruce po utkání s Mladou Boleslaví.

Článek

„Vlastně jsme ani nezaznamenali, jak přísná jsou zde opatření. Rozhodně se nás zdejší mimořádný režim nijak nedotkl. Nejde o něco, co by nás rušilo v koncentraci a přípravě na zápas," pronesl Adrian Guľa, trenér Plzně, už z dějiště zápasu.

„Jsme stejně jenom zavření na hotelu. Nijak se nás nedotklo, že nás čeká utkání právě v tolik postiženém Izraeli. Máme perfektní zajištění," přitakal obránce Západočechů Lukáš Hejda.

Plzeňský tým má v hotelu k dispozici separátní vchod, stejně tak je pro Západočechy vyblokované celé patro, soukromá jídelna. Z letiště hráči zamířili přímo na hotel, který s výjimkou tréninku a zápasu vůbec neopustí.

„Organizace je skutečně nadstandardní," souhlasně pokyvoval hlavou Guľa. „Ale na téhle úrovni hráči den před zápasem nechodí po památkách ani v době, kdy se nebojuje s koronavirem. Profesionální hráč si nic takového prostě nikdy nedovolí," usmál se Guľa krátce před odjezdem k předzápasovému tréninku.

Ten se odehrál na stadionu Ha Mošava ve městě Petah Tikva, který normálně pojme dvanáct tisíc diváků, ale ve čtvrtek při utkání bude pochopitelně pro fanoušky uzavřen. Domácí aréna Beer Ševy, kde Viktoria absolvovala utkání skupiny Evropské ligy v prosinci 2017, byla totiž v srpnu uzavřena.

Přestože aréna sloužící i k zápasům izraelského národního týmu byla do provozu uvedena teprve v září 2015, aktuálně je kvůli prasklinám v nosné konstrukci či uvolněným šroubům zařazena na seznam nebezpečných staveb. I proto se utkání odehraje na „neutrální" půdě.

„Pro domácí nepůjde o extrémní výhodu domácího prostředí. Věřím, že v kontextu celého zápasu půjde o další věc do skládačky, na jejímž konci bude náš postup," pronesl Guľa.

Jeho tým nezvládl ve 2. předkole Ligy mistrů souboj v Alkmaaru, následně však ve 3. předkole Evropské ligy doma porazil dánské Sönderjyske. Ve čtvrtek se znovu bude hrát na jeden zápas. A pokud by Plzeň zápas nezvládla, podruhé v řadě by chyběla v základní skupině pohárové Evropy.

„Všichni jsou maximálně koncentrovaní, motivovaní a odhodlaní udělat maximum pro postup. Jsme blízko skupiny a doufám, že budeme za dřinu, kterou podstupujeme, odměněni. Postup by byl úžasný," nepřipouštěl si plzeňský trenér absenci v Evropě.

Beer Ševa prochází letošní kvalifikací Evropské ligy už od prvního předkola. Hapoel postupně zdolal gruzínské Dinamo Batumi 3:0, albánský Laci 2:1 a skotský Motherwell 3:0.

Reklama

Související témata: