Hlavní obsah

Horor slovenského fotbalu vrcholí. Podívejte se do Česka, tam je Evropská liga standard, píší média

Žádný český klub v Lize mistrů, ale hned tři v základní skupině Evropské ligy. O něčem takovém se slovenskému fotbalu může jen zdát. Fotbal v zemi našich východních sousedů prožívá velkou krizi a letošní účinkování jejich zástupců v pohárech to jen potvrdilo. A slovenská média katastrofální výsledky klubů rozhodně nenechávají v klidu.

Foto: skslovan.com

Slovan Bratislava letos v pohárech vyhořel.

Článek

Před několika týdny si český tým poradil v rámci Ligy národů se Slováky na jejich půdě 3:1. A soubor českého trenéra Pavla Hapala se dostal pod těžkou palbu kritiky. Další facky však měly teprve přijít.

Začněme úřadujícím slovenským mistrem Slovanem Bratislava. Ten byl nejprve po sporné koronavirové kauze de facto vyhozen z prvního předkola Ligy mistrů, když kvůli opakovaným nálezům na covid-19 byl kontumován jeho zápas s faerským Klaksvíkem. Ani v druhém kole Evropské ligy to nebylo o nic lepší, když se slovenský velkoklub pakoval po bitvě ve finském Kuopiu.

A dál? Ružomberok vybouchl hned v prvním předkole Evropské ligy se švýcarským Servette (0:3), vicemistr ze Žiliny své účinkování ukončil ve stejné fázi po prohře s velšským týmem The New Saints (1:3 po prodloužení.). Aspoň trochu naděje živila Dunajská Streda, která ve druhém předkole vyřadila po divokém zápase Jablonec 5:3, aby ve druhém schytala ostudný debakl od rakouského Lince 0:7!

Foto: Oficiální web ŠK Slovan Bratislava: www.skslovan.com

Nový Národní futbalový štadión na Tehelnom poli.

"Klidně si říkejme, jak nám někdo ukřivdil, že jsme měli smůlu, rozhodčí si něčeho nevšiml a tak dále. Hloupost! Třetí kolo Evropské ligy bylo pro naše kluby pro tento rok maximem. Dál se dostaly i týmy z takových zemí jako Estonsko, Finsko, Albánie, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, a dokonce i Faerské ostrovy," píše slovenský server sport.sk.

Pro Česko je EL samozřejmostí

A slovenská média si berou na pomoc srovnání s dalšími zeměmi včetně Česka. "Stačí se podívat do Polska, Maďarska, Rakouska či Česka. Pro naše sousedy za řekou Moravou je účast v základní skupině každoročním pravidlem. A když třeba mají ve skupinové fázi jen jednoho zástupce, mluví o selhání," pokračuje server.

"Spadli jsme na zem. Zabrzdili jsme bradou. A všechno můžeme začít budovat od začátku. Místo optimismu přišla skepse. Bohužel. Až si přestaneme hrát na velkokluby a vrátíme se nohama na zem, tak jedině poté má náš fotbal možná naději," uzavírají smutné hodnocení situace slovenská média.

Reklama

Související témata: