Hlavní obsah

Sparta bude mít spoustu energie, tuší kouč AC Milán. Kotal doufá v návrat opory

Milán

Postaví se proti sobě dva soupeři s odlišným vytížením. Zatímco italské Serie A dál běží, česká liga od poslední reprezentační pauzy stojí. Před čtvrtečním zápasem Evropské ligy na San Siru je tedy otázkou, komu dává program posledních dnů větší výhodu. Domácí AC Milán je každopádně proti pražské Spartě velkým favoritem. „Máme určitě velmi obtížnou skupinu. Každý soupeř je pro nás zkouška a musíme udělat maximum,“ říká diplomaticky Stefano Pioli, trenér Rossoneri.

Foto: Daniele Mascolo, Reuters

Stefano Pioli koučuje AC Milán vyfiknutý podle italské módy...

Článek

Je výhodou větší rozehranost v nabitém anglickém týdnu, nebo volnější program bez zápasů v domácí soutěži? Akademickou otázku rozsoudí vzájemný střet.

„Sparta hraje dobře, navíc si teď týden odpočinula a bude mít spoustu energie. Nečeká nás jednoduchý zápas," avizuje Stefano Pioli, trenér AC Milán.

„Měli jsme výpadek. Naše soutěž se nehraje, takže kdo nehrál proti Lille, nastoupil už hrozně dávno. Sehranost týmu je velký problém," oponuje mu Václav Kotal, kouč Sparty.

Rossoneri v pondělní dohrávce remizovali 3:3 s AS Řím, což pro ně byla první podzimní bodová ztráta.

„Je jasné, že nejsme úplně spokojení, chtěli jsme vyhrát. Musíme od sebe pořád žádat víc, jen tak můžeme dosáhnout maxima," líčí atmosféru v týmu Pioli.

Nechají Zlatana odpočívat?

Jeho chlapci nicméně Serii A dál vedou, stejně jako Sparta českou ligu.

„AC Milán a Lille jsou obrovské týmy. My taky vedeme ligu, ale naše soutěže nemůžeme srovnávat, v Itálii i Francii je mnohem víc kvalitnějších týmů, což dokazují v pohárech. Nás v lize teprve čekají nejlepší soupeři, až tam se ukáže naše síla. Takže bych to nesrovnával," poukazuje Kotal.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Václav Kotal během předzápasového tréninku.

Zatímco Sparta vkročila so skupiny H domácí porážkou s Lille, AC Milan naopak zvítězil v Glasgow nad Celtikem. Doma si tedy může dovolit šetřit některé opory. Dost možná i kanonýra Zlatana Ibrahimovice, který mužstvo impozantně táhne.

„Předčasné spekulace, já teprve nad sestavou přemýšlím. O víkendu nás každopádně čeká další zápas, což musím vzít v potaz. Všichni by chtěli hrát, i Zlatan by chtěl hrát každý zápas. Ale je potřeba rozložit zápasovou zátěž mezi víc hráčů," připouští Pioli, že změny v sestavě budou.

„Nastoupí rozhodně silný tým, máme spoustu kvalitních hráčů, kteří třeba normálně tolik nenastupují. Nebojíme se je ale kdykoliv poslat do hry. Očekávám od nás kvalitní výkon, který snese nejvyšší měřítka," ujišťuje Pioli.

S Čelůstkou se počítá

Pražský tým má problémy s marodkou, především zdravých stoperů se mu neodstává. Proto je nadějné, že do Milána odletěli Čelůstka i Plechatý. Ale budou připravení nastoupit?

„Předpokládáme, že jsou zdravotně v pořádku. Ondra by nastoupit měl, u Dominika ještě uvidíme. Proti Lille zahrál dobře Lischka a věřím, že s Čelůstkou vytvoří pro čtvrteční zápas kvalitní dvojici," cituje Kotala klubový web.

Ztráta herní praxe ho trápí. „AC Milán je velmi důrazné mužstvo. Musíte rychle pracovat s míčem, a když nemáte zápasovou praxi, je složité to na tréninku simulovat. Musíme se zkusit vyrovnat s jejich tvrdostí, oni důrazně napadají. Pokud se nevyvarujeme chyb jako s Lille, budeme mít zase problémy," má Kotal jasno.

Jinak Pioli nevzpomíná na Spartu rád. V březnu 2016 vedl Lazio, když Ščasného tým římského soupeře senzačně vyřadil a postoupil do čtvrtfinále Evropské ligy.

Reklama

Související témata: