Hlavní obsah

Žádný zážitkový zájezd! Tlumit emoce, radí sparťanům Kozák, který na San Siru debutoval

Praha

Slavné San Siro zůstane během čtvrtečního duelu Evropské ligy liduprázdné. Přesto fotbalisté pražské Sparty odletěli vstříc nezapomenutelnému zážitku, kterým pro ně zápas s AC Milán bude. Výpravu rozhodně neberou jako zážitkový zájezd. V roli outsidera chtějí proti lídrovi Serie A uspět. „Budeme to mít těžké, ale myslím, že máme šanci na body,“ doufá útočník Libor Kozák, který v Itálii strávil velkou část svojí kariéry.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozesmátý útočník Sparty Libor Kozák poté, co vstřelil gól v utkání nejvyšší soutěže.

Článek

Prvoligové Lazio Řím, ale také druholigové štace v Brescii, Bari a Livornu. Se svými bohatými zkušenostmi se 31letý útočník může při atraktivním výjezdu směle chopit role průvodce.

„Těšíme se, ale spíš se soustředíme na sebe, na svůj výkon, abychom velký zápas zvládli. Emoce musíme tlumit, soustředit se na výkon a něco tam uhrát," nabádá Libor Kozák v rozhovoru pro klubovou televizi.

Rossoneri jsou rozjetí. Do skupiny Evropské ligy vstoupili výhrou v Glasgow nad Celtikem, zatímco Sparta doma podlehla Lille.

„Jak se hraje na San Siru? Těžce, no..." usmívá se Kozák.

„Hrát se ale bude bez diváků. Všechno tedy bude jiné. San Siro je samozřejmě krásný stadion, jeden z nejlepších v Itálii, takže skvělý zápas. Škoda atmosféry, ale taková je situace. Budeme to mít těžké, ale myslím, že máme šanci na body," přemítá.

Premiéru si střihl proti Zlatanovi

Na San Siro má výrazné osobní vzpomínky. „Debutoval jsem tam v Serii A proti Interu Milán, takže vzpomínky jsou pro mě pěkné," poukazuje Kozák.

K premiéře došlo 2. května 2009. Bývalému hráči Opavy bylo tehdy devatenáct let. Paradoxně neodehrál ani minutu v první české lize. Nastoupil na posledních šest minut za rozhodnutého stavu. Inter zvítězil 2:0 a přiblížil se tak ke čtvrtému titulu v řadě. V obraně Lazia celé utkání odehrál David Rozehnal.

První branku v utkání a asistenci u druhé si tehdy připsal švédský útočník Zlatan Ibrahimovic, který dnes v devětatřiceti letech táhne svojí kanonádou právě AC Milán!

„Po dlouhé době se tam těším, ale jak říkám, všichni se snažíme držet emoce dole," ujišťuje Kozák, že sparťané rozhodně nepojímají svou misi jako zážitkový zájezd.

V Serii A si připsal 10 gólů v 56 zápasech. S Laziem dvakrát vyhrál Italský pohár a v jeho dresu se v sezoně 2012/13 stal nejlepším střelcem Evropské ligy.

„Ideální scénář? Jediný, že vyhrajeme...! Z individuálního hlediska bych si chtěl zahrát, uvidíme. Scénář není jednoduchý, pokusíme se tam o maximum," slibuje král střelců minulé sezony české ligy, který na podzim nastupuje jako náhradník ustálené útočné dvojice Juliš, Hložek.

Reklama

Související témata: