Hlavní obsah

Pražská S posunula český fotbal o dvě příčky, situace je ovšem dál kritická

Praha

Dobrý počin, který však přichází příliš pozdě. České kluby se po povedeném čtvrtečním vystoupení ve 3. kole základních skupin Evropské ligy posunuly v žebříčku národních koeficientů UEFA o dvě místa před Izrael a Chorvatsko a patří jim 19. pozice. Na klíčovou 15. příčku, která jako poslední znamená pět zástupců v pohárech, však stále výrazně ztrácejí, přibližně čtyři body. Češi tak přicházejí o druhé místo v Lize mistrů...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slávisté Jan Kuchta a Abdallah Sima oslavují gól na 3:1 během utkání základní s Nice.

Článek

Češi si zvykli na pět míst v pohárové Evropě, ale bude jim hůř.

Vstupenky do pohárových soutěží se tradičně rozdělují podle žebříčku koeficientů sestaveného z výsledků dosažených v posledních pěti sezonách.

Ročník 2021/22 bude přelomový. Odstartuje v něm nová soutěž Evropská konferenční liga.

Jsem z něj úplně unešený, řekl Jindřich Trpišovský na adresu Simy. Hodně chválil i OscaraVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

Český mistr půjde do 2. předkola mistrovské části Ligy mistrů, vicemistr do 2. předkola nemistrovské části Ligy mistrů. Vítěz domácího poháru začne ve 3. předkole Evropské ligy, třetí a čtvrtý tým ligy pak v 2. předkole Evropské konferenční ligy.

Pak už přijde bolestný propad. Aby si Češi dané nasazení zachovali, museli by po skončení stávající sezony figurovat nejhůře na 15. místě žebříčku.

Jen oslabený Liberec ve čtvrtek neuspěl, utrpěl debakl 0:5 na hřišti Hoffenheimu. Díky výhře pražské Slavie nad Nice 3:2 a Sparty na půdě Celticku Glasgow 4:1 se české kluby posunuly na 19. místo žebříčku.

Manko je příliš velké

Jenže ztráta 4,05 bodu na patnáctý Kypr je stále obrovská. Za vítězství v hlavní fázi pohárů se připisují dva body, které se dělí počtem zástupců v pohárech, v českém případě pěti.

K návratu do první patnáctky by musely české kluby předehnat ještě čtyři země. Náskok jen 0,125 bodu drží před patnáctým Kyprem čtrnácté Dánsko, naopak třinácté Turecko už má k dobru další více než dva body.

K dotažení Kypru by Češi aktuálně potřebovali uhrát například nepříliš reálných deset výher a jednu remízu. Ostrovní stát už by navíc nesměl bodovat. Ve hře má na rozdíl od českého tria už jen Omonii Nikósie. Pouze jeden tým už může sbírat body i pro čtrnácté Dánsko, šestnácté Srbsko a osmnácté Švýcarsko, naopak sedmnácté Řecko reprezentují ještě tři celky.

Je tedy zcela reálné, že český fotbal přijde o druhé místo v kvalifikaci Ligy mistrů a počet jeho zástupců v pohárech klesne na čtyři. V přespříští sezoně už by šel do kvalifikace Ligy mistrů pouze šampion, zbylou trojici by čekala konferenční liga.

Bitva o klíčovou 15. příčku
14. Dánsko27,3751/4
15. Kypr27,2501/4
16. Srbsko25,2501/4
17. Řecko25,0003/5
18. Švýcarsko24,2251/4
19. Česká rep.23,2003/5
20. Chorvatsko23,0752/5
21. Izrael22,8752/4
22. Švédsko20,5000/4
Zlomek udává, kolik zástupců sezonu zahájilo/kolik jich pokračuje.

Reklama

Související témata: