Hlavní obsah

Až hlavička Kuijta čtyři minuty před koncem vyřadila Spartu z Evropské ligy

LIVERPOOL

Teprve čtyři minuty před koncem zemřely naděje fotbalové Sparty na pohárovou senzaci. Na slavném Anfield Road držela s domácím Liverpoolem v odvetě Evropské ligy bezgólovou remízu a hrála s favorizovanými Angličany rovnocennou partii, jenže hlavička nizozemského legionáře Kuijta v 86. minutě přinesla do jejích řad zmar. Jediný gól nakonec rozhodl 180 minut trvající konfrontaci, z níž nakonec zamířil do osmifinále Dalglishův tým.

Foto: Tim Hales, ČTK/AP

Útočník Liverpoolu Dirk Kuijt se raduje z branky do sítě pražské Sparty.

Článek

Liverpolská ikona Gerrard laborující s pohmožděnými třísly se ani v odvetě na trávníku neobjevila, takže sebevědomí sparťanských fotbalistů samozřejmě narostlo, ještě než na Anfield Road vůbec vyběhli. „Je důležité si věřit. Nepodlehnout atmosféře. Nenechat se zastrašit peklem, jež vás čeká,“ hecoval své svěřence trenér Chovanec.

Chvíle hrůzy po Pamičově ruce

Pomohlo to. Domácí sice začali v mnohem větším tempu než před týdnem v Praze, ale dlouho se k ničemu nedostávali. Pražané si totiž počínali velice aktivně, v úvodní čtvrthodině měli překvapivě hru pod kontrolou, neboť obranným blokem nejenže umně narušovali ofenzivní snažení ostrovanů, ale i sami odvážně vyráželi k výpadům.

Aby ne, když sudí srbský Mažič hned na samém začátku nepískal Pamičovu ruku v šestnáctce, takže největší chvíli hrůzy Sparta přežila a mohla věřit, že konstelace hvězd jí je nakloněna.

Blažek Spartu podržel

S ubíhajícími minutami sice Liverpool získával půdu pod nohama a i jeho příležitosti se rodily, ale gólman Blažek svůj tým hned několikrát podržel. V 17. minutě určitě, neboť po rohovém kopu bravurně likvidoval hlavičku řeckého obra Kyrgiakose, za osm minut zase, i když bombu Joe Cola vyrazil jen před sebe, aby se sparťanským spasitelem mohl stát Řepka. V 37. minutě se pak Blažek vyznamenal zase, protože Ngog se mu po parádní přihrávce Kuijta díval pomalu do očí, jenže on jeho střelu mířící doprostřed brány vyrazil.

Ani Chovancův tým ovšem odvahu neztrácel a Matějovský se těsně před přestávkou dokonce prodral do příležitosti víc než slibné. Jeho střelu z hranice šestnáctky však domácí obránci zblokovali, takže rozřešení se dál odkládalo.

Kuijtova hlavička rozhodla

Odkládalo se ovšem i po přestávce, neboť ani ve druhé půli se liverpoolské peklo na zemi nekonalo, takže na Anfield Road se hrála partie, která dávala Spartě naději. A kdyby je umocnila větší přesností, důrazem a nápaditostí před šestnáctkou domácích a dotáhla slibně se rozvíjejí akce do konce, mohlo jít o naděje mnohem větší. Jenže Pražanům už evidentně docházely síly a hlavní pro ni bylo neinkasovat a teprve pak se pokusit o náznak zteče.

Chovanec se sice pokusil na posledních dvanáct minut posílit ofenzívu nasazením Pekharta, ale ani tento tah k vytouženému gólu nevedl. Ba naopak, záhy musel na lavičce zblednout, protože Kuijt mohl rozhodnout. Blažek však byl proti a svůj tým dál držel při životě.

Čtyři minuty před koncem však byl po centru Meirelese proti hlavičce Kuijta i on bezmocný a Anfield Road propadl euforii. Jediný gól rozhodl partii mezi Liverpoolem a Spartou a poslal Reds do osmifinále Evropské ligy. Pražané mohli litovat domácího utkání, protože jestliže o možnost vyřadit slavný anglický celek někde přišli, pak to bylo na Letné.

Odvetné utkání 2. kola fotbalové Evropské ligy:
FC Liverpool - Sparta Praha 1:0
Branku: 86. Kuijt. Rozhodčí: Maržič - Ristič, Jovanovič (všichni Srb.). ŽK: Kelly, Poulsen, Carragher, Leiva - Pamič, Matějovský, Kweuke. Poločas 0:0.  První zápas 0:0.
Liverpool: Reina - Kelly (46. Carragher), Agger (85. Škrteel), Kyrgiakos, Wilson - Kuijt, Lucas, Meireles, Poulsen (65. Spearing) - Ngog, J. Cole. Trenér: Dalglish.
Sparta: Blažek - Kušnír, Brabec, Řepka, Pamič (90. Kerič) - Vacek - Sionko (74. Podaný), Abena (78.Pekhart), Matějovský, Kadlec - Kweuke. Trenér: Chovanec.

Reklama

Související témata: