Hlavní obsah

Tak přece jen v Edenu! Liverpool a Citizens do Německa nesmí, Leicester ale v Praze hrát bude

Praha
Aktualizováno

Atraktivní duel Evropské ligy mezi fotbalisty pražské Slavie a anglickým Leicesterem se nakonec bude hrát přece jen v Edenu! „Slavii Praha a Leicesteru City byly rozhodnutím ministerstva zdravotnictví jasně stanoveny hygienicko-protiepidemické podmínky, za kterých budou moci oba kluby vzájemné fotbalové utkání v Praze odehrát,“ uvedl předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík.

Foto: www.LFC.com

I kanonýr Jamie Vardy by se mohl v dresu Leicesteru v Edenu objevit. Po operaci kýly se vrátí do sestavy Lišek dřív, než se předpokládalo.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví tak vyšlo českému fotbalu vstříc stejně jako na podzim. I tehdy souhlasilo, aby se v nouzovém stavu a v platných vládních opatřeních hrály v tuzemsku zápasy základní skupiny Evropské ligy. Liberec, Slavia a Sparta tak o výhodu domácího prostředí nepřišly.

Nyní s výjimkou souhlasí také, i když panuje přece jen jiná situace. Anglie je spoustou evropských zemí označována za rizikové teritorium, odkud se nová mutace koronaviru šíří po Evropě. I Česká republika tuto hrozbu vnímá, proto všichni návštěvníci z Ostrovů musí po překročení českých hranic na pět dnů do povinné karantény.

Fotbalisté Leicesteru však obdrželi výjimku. Výprava do Prahy přiletí ve středu večer a hned následující den pro duelu, jehož výkop je stanovena na  18:55, z České republiky odletí.

"Hostující tým má povinnost kromě PCR testů dle pravidel UEFA absolvovat také PCR test na covid-19 po vstupu na území ČR. Do jeho negativního výsledku musí výprava zůstat v karanténě ve stanoveném místě pobytu," napsala Slavia na svém webu.

"Pobyt na území České republiky je v rozhodnutí ministerstva zdravotnictví omezen výhradně na místo ubytování, místo tréninku a místo soutěžního zápasu. Hostující tým i všichni účastníci utkání s výjimkou doby zápasu mají povinnost celou dobu užívat respirátory FFP2."

Leicester, který hraje v sobotu 13. února šlágr Premier League s Liverpoolem, bude den před utkáním se Slavií trénovat ve svém tréninkovém centru. V Anglii si odbude také své mediální předzápasové povinnosti stejně jako tradiční tiskovou konferenci

Na rozdíl od Leicesteru zamíří další anglické kluby k zápasům evropských pohárů na neutrální půdu. Fotbalisté Liverpoolu a Manchesteru City totiž v sousedním Německu výjimku nedostali.

Lipsko proto přivítá Liverpool v prvním osmifinále Ligy mistrů 16. února v Budapešti v Puskas areně, Mönchengladbach si zvolil Budapešť za domácí prostředí rovněž. Utká se tam 24. února s Citizens, protože ani ti do Německa nesmí.

V Evropské lize pak nedostal od německé policie výjimku ani Hoffenheim, i když hraje s norským Molde. Utkání se proto bude hrát ve španělském Villarrealu.

Stejně tak se změnilo dějiště zápasu mezi Realem Sociedad San Sebastian a Manchesterem United. Nebude hrát ve Španělsku, ale 18. února v italském Turíně.

Na Slavii čekají komplikace i po odvetě v Leicesteru, která se hraje 25. února. Pokud budou i po 25. únoru současná opatření stále v platnosti, bude muset celá výprava Pražanů po návratu z Anglie do pětidenní izolace.

Znamená to, že utkání 21. ligového kola nejvyšší domácí soutěže mezi Slováckem a Slavií, plánované na 28. února, musí být odloženo.

Reklama