Hlavní obsah

Kouč Leicesteru se musel u videa hodně divit slávistickému vzkazu z teplického bahna. I na něm se dá hrát

zp a zpravodajové Sport.czSport.cz

Pokud si kouč anglického Leicesteru pustil před čtvrteční odvetou Evropské ligy přece jen videozáznam z nedělního zápasu české ligy Slavie v Teplicích, nejspíš se moc a moc divil, na jakém terénu se dá fotbal také hrát. „Fotbal? Spíš nakopávaná a boj,“ trpce se pousmál trenér Pražanů Jindřich Trpišovský, jemuž zní pořád v uších postesk Brendana Rodgerse po prvním duelu v Edenu.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

V Teplicích se hrála liga v bahně a oraništi

Článek

„Hřiště nebylo ve skvělém stavu, terén byl hodně náročný " rozmetal iluze Slavie, v jak perfektním stavu trávník v Edenu je. Na české poměry tedy určitě je, což kvituje každé tuzemské mužstvo, které do slávistického chrámu zavítá. Ví to Jablonec, stejně jako Pardubice. Přičemž jejich trenéři nepopírají, jak náročné je pro hráče přivyknout si po trénincích v bahně, blátě či lepším případě na umělém povrchu, na hřiště s trávníkem.

„Poločas nám to trvalo. A když se hráči s terénem pro nás nezvyklým konečně srovnali, prohrávali jsme už o dva góly a bylo po zápase," potvrzoval kouč Pardubic Jaroslav Novotný po vystoupení na Slavii.

„Tráva pro nás není momentálně velkým přítelem, když doma máme na hřišti střídavě sníh a bahno, takže trénujeme na umělce," připojil se jablonecký Petr Rada.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Trenér Zlína Bohumil Pánik.

„Po trénincích na umělce si mohu stokrát za týden říkat, jak mužstvo vypadá dobře, jenže přijde víkendový zápas a všechno jen jinak. Tam jde jen o to, aby balon neuvízl ve vodě a v bahně, protože skáče, jak se mu zachce a nějaká kombinace nepřichází vůbec v úvahu," mluví ve stejné tónině zlínský trenér Bohumil Páník.

Po teplické generálce na odvetu v Leicesteru by slávistický kouč Páníkova slova podepsal, a ještě podtrhl. Zvláště, když po sibérii před dvěma týdny v Příbrami, kde hřiště připomínalo spíš umrzlou tundru než trávník, se tentokrát oba týmy pokoušely o fotbal v bahnu a oraništi. A to se přitom hrálo v Teplicích, kde v létě proběhla rekonstrukce hrací plochy.

„Za sedm milionů. Teď jsme stav hřiště u dodavatele reklamovali, ten reklamaci uznal, takže v létě proběhne další rekonstrukce," vysvětlil mluvčí severočeského klubu Martin Kovařík, proč byl oprávněný trpký povzdech Trpišovského a nejspíš nevěřícný úžas Rodgerse, když si pustil záznam s generálkou čtvrtečního pohárového soupeře jeho týmu.

„Ani se mu nedivím, protože je zvyklý na hřiště v Premier League, která jsou třídou. Když jsme hráli na Chelsea, pomalu jsem se bál na trávník šlápnout. A když jsme navštívili její tréninkové centrum v Cobhamu, žasnul jsem ještě víc. Mají tam hřiště s různými druhy trávníků, aby mohli trénovat na takovém, kde budou hrát příští zápas. Na Anfiledu s Liverpoolem, na Old Trafford s Manchesterem United, na Evertonu," jen si Trpišovský povzdechl, co je dnes ve fotbalovém světě také možné.

Foto: Michael Regan, Reuters

Manažer Leicesteru Brendan Rodgers se největším klenotem týmu, kanonýrem Jamiem Vardym.

Tedy v tom anglickém, protože pro české kluby jsou v tomto ročním období vrcholem komfortu vyhřívané trávníky na jejich hlavních stadionech. A to ještě vyhřívané všelijak, na čemž nic nezmění, že jeho funkčnost kontrolují v kritických klimatických podmínkách jezdí kontrolovat zástupci LFA dohlížející i na to, aby byla hřiště alespoň v rámci možností regulérní.

I tahle úprava stojí desetitisíce.

„Nechtěl bych být majitelem klubu a tohle všechno platit," oklepe se trenér Bohemians Luděk Klusáček při představě, kolik peněz v této době spolykají hřiště.

„A to si je přitom šetříme a snažíme se s tím porvat, jak umíme. Trénujeme, kde se právě dá. Většinou na umělce, protože pokud vím, jen Sparta s Plzeň mají vyhřívaná i tréninková hřiště," připomíná liberecký trenér Pavel Hoftych.

„I terény na tréninkových hřištích jsou v tomto období strašně náročné a ubírají síly pomalu stejně jako zápasy," ví o tom své slávistický záložník Jakub Hromada.

Kouč Leicesteru je pochopitelně zvyklý na jiné podmínky. Proto také jeho povzdech nad stavem hřiště v pražském zápase se Slavií.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Jindřich Trpišovský během utkání vyřazovací části Evropské Ligy s anglickým Leicesterem.

„Kdyby viděl, na čem se naše liga také hraje, byl by rád, že mohl hrát v Edenu. A to nemluvím o tom, kolik sil bere hráčům tohle bahno, v kterém trénujeme a hrajeme každý den," nezbylo slávistickému trenérovi než se před odvetou na Ostrovech zase jen hořce pousmát a přitom věřit, že na anglický pažit v King Power Stadium v Leicesteru si jeho svěřenci přivyknou rychleji a snáz než české týmy nastupující na nejlepší tuzemské hřiště v Edenu.

Reklama