Hlavní obsah

Slavii kontaktoval vyšetřovatel UEFA. Kúdela vysvětlil, proč přikládá ruku k ústům

Praha
Aktualizováno

Fotbalovou Slavii podle serveru Seznam Zprávy už kontaktoval vyšetřovatel UEFA, který se zabývá událostmi z vyhrocené odvety osmifinále Evropské ligy v Glasgow z minulého čtvrtka. Domácí záložník Rangers Glen Kamara obvinil slávistu Ondřeje Kúdelu z rasistické urážky, český obránce ale nařčení ostře odmítl stejně jako pražský klub. Kamara podle Slavie po zápase Kúdelu v útrobách stadionu fyzicky napadl.

Foto: Ian Macnicol, Reuters

Rozčílení hráči Glasgow Rangers naháněli slávistu Ondřeje Kúdelu už na trávníku.

Článek

Vedení českých mistrů kvůli útoku na Kúdelu podalo trestní oznámení prostřednictvím českého velvyslanectví ve Velké Británii, v kontaktu se skotskou policií je generální sekretář Slavie Martin Říha.

"Klub v současné době protokoluje výpovědi hráčů a členů realizačního týmu ve spolupráci s advokátní kanceláří a notářem a v následujících pracovních dnech doplní celé trestní oznámení dalšími relevantními skutečnostmi také ve spolupráci s najatou skotskou advokátní kanceláří. Naším zájmem je důkladné prošetření věci a spravedlnost," uvedla na svém webu Slavia, která v Glasgow zvítězila 2:0 a po domácí remíze 1:1 postoupila do čtvrtfinále Evropské ligy.

Kúdela v 87. minutě po jednom z řady nesportovních zákroků domácích, kteří v oslabení o dva vyloučené hráče viditelně neunesli vývoj utkání, přiběhl ke Kamarovi a cosi mu pošeptal. Finský záložník tmavé pleti tvrdí, že mu český obránce v angličtině řekl, že je "z...aná opice". To však Kúdela popřel. Ke Kamarovi prý pronesl, že je "z...aný chlápek".

Ruku přiloženou na ústa slávista vysvětlil tím, že tak běžně komunikuje na hřišti se spoluhráči a trenéry, a to i z taktických důvodů. Pohyb pak podle něj člověk udělá automaticky.

Roztržka pokračovala po zápase. Rangers nechtěli vpustit Pražany do kabin a Kamara podle Slavie zbil Kúdelu pěstmi v útrobách stadionu Ibrox při setkání obou hráčů a trenérů, které zorganizovala UEFA. Ta měla událost zdokumentovat v zápise o utkání.

Slavia věří, že UEFA a skotská policie vše řádně vyšetří. "Jejich rozhodnutí budeme respektovat. A pokud si to závěry vyžádají, budeme jednat. Doufáme, že se atmosféra nebude dál vyhrocovat a že se brzy dozvíme výsledky šetření," uvedl vršovický klub na twitteru.

Pražané také apelovali na fanoušky, aby byli zdrženliví ve svých vyjádřeních, například na sociálních sítích. "Do té doby, pokud se neobjeví nové skutečnosti, nepovažujeme za prospěšné situaci dál komentovat a zapojovat se do výměn (názorů) v médiích a na sociálních sítích, kde se objevují i výhružky smrti našim příznivcům," stojí dál v prohlášení Slavie.

Případu se ujímá španělský inspektor

Podobné kauzy řeší UEFA pověřením některého ze svých inspektorů. Je jich celkem devatenáct a šéfuje jim Kypřan Chris Georghiades. Mají v popisu práce mimo jiné vyšetřování, nebo taky odvolávání proti rozhodnutím Kontrolního, etického a disciplinárního orgánu UEFA.

Podle zjištění deníku Sport se Kúdelova případu ujal Antonio García Alcaraz, právní poradce Španělské asociace lékařů fotbalových týmů. Do funkce inspektora UEFA byl navržen na konci roku 2018 při zasedání výkonného výboru v Dublinu, o dva měsíce později bylo jeho jmenování ratifikováno na kongresu v Římě.

V zákulisí se spekuluje, že UEFA chce případ uzavřít do pondělí 29. března. Lhůta může být prodloužena, každopádně by mělo být jasno do začátku čtvrtfinále. Slavia hraje první zápas na Arsenalu 8. dubna.

Alcaraz by měl navrhnout trest, který odsouhlasí, nebo zamítne Kontrolní, etická a disciplinární komise UEFA. Kúdelovi hrozí stopka na pár zápasů, takže by mohl o duely s kanonýry přijít. Vyšetřovatel si samozřejmě musí posvítit také na Kamaru a jeho napadení Kúdely po zápase, jak dokládá Slavia.

Výzva od Kamarova právníka

Kamarův právník Aamer Anwar vyzval Kúdelu, aby pomohl skotské policii s vyšetřováním, až se příští měsíc vrátí do Velké Británie k zápasu s Arsenalem.

Foto: Andrew Milligan, Reuters

Manažer Rangers Steven Gerrard gestikuluje na Ondřeje Kúdelu.

„Mluvil jsem s policejním vyšetřovatelem, který mi potvrdil, že vyšetřování trestné činnosti v případu Kúdela je v plném proudu. Doufám, že až se vrátí do Anglie, bude připraven odpovědět skotské policii na její dotazy," cituje Anwara skotská verze SunSport.

„A pokud jde o UEFA, skutečně už vypršel čas pro jejich protirasistický tokenismus," přidal Kamarův advokát.

Reklama

Související témata: