Hlavní obsah

Trest za brutální faul na Koláře. Roofe dostal stopku na čtyři utkání, Rangers pokutu

Nyon
Aktualizováno

Svou oběť odsoudil k chytání s helmou a maskou. Trest musel přijít! Fotbalista Rangers Kemar Roofe dostal za brutální faul na slávistického brankáře Ondřeje Koláře v osmifinále Evropské ligy stop na čtyři zápasy. Český gólman po jeho příšerném zákroku utrpěl zlomeninu v oblasti čelní dutiny vlevo. Disciplinární komise UEFA zároveň skotskému klubu udělila pokutu devět tisíc eur (234 000 korun) za nevhodné chování týmu. UEFA o tom informovala na svém webu.

Foto: Andrew Milligan, Reuters

Hrozivý moment! Kemar Roofe z Glasgow Rangers ostře fauluje brankáře Slavia Ondřeje Koláře.

Článek

Hrůzostrašný faul, který už nechce nikdo nikdy vidět. Útočník Rangers Kemar Roofe vystřelil kopačku rovnou do hlavy brankáře jako při kung-fu. Šestadvacetiletý Ondřej Kolář utrpěl zlomeninu v oblasti čelní dutiny vlevo.

Disciplinární komise v souvislosti s utkáním Slavie v Glasgow řeší i další incidenty. Zabývá se roztržkou ze závěru zápasu mezi obráncem Ondřejem Kúdelou a domácím Glenem Kamarou, který českého fotbalistu obvinil z rasistické urážky. Stoper Slavie nařčení odmítl. Podle červenobílých Kamara po zápase Kúdelu fyzicky napadl a incident je zanesen ve zprávě delegáta.

Roofe po hodině hry coby střídající hráč zasáhl Koláře kopačkou do hlavy a způsobil mu zlomeninu v obličeji. Český brankář se vrátil mezi tyče minulý týden v úvodním čtvrtfinále proti Arsenalu, po zranění chytá v ochranné helmě a masce.

Doufám, že nic podobného už nezažiju, říká po zápase na Rangers Jindřich TrpišovskýVideo: SK Slavia Praha

"Byla to doslova ošklivá nehoda. Lidé, co mě znají, vědí, že takový typ hráče ani člověka nejsem. Nikdy nejdu na hřiště s tím, abych se rval nebo někoho zranil. Chci jen podat dobrý výkon a pomoct týmu vyhrát. O to jsem se taky snažil," řekl Roofe s odstupem v podcastu Super 6.

Vyšetřující inspektor UEFA, který se událostmi v Glasgow zabýval, podle Pražanů nenašel důkaz, že by slávistický obránce protihráče rasisticky urazil. Zato prý navrhl trest pro Kamaru za napadení Kúdely v útrobách stadionu po utkání. UEFA už kvůli tomu začala finského záložníka tmavé pleti vyšetřovat.

Kolář se po zlomenině v obličeji vrátil do branky s maskou a helmou minulý týden ve čtvrtfinále s Arsenalem v Londýně (1:1), odchytal v nich i vítězné nedělní derby se Spartou (2:0). Zatímco masku plánuje po pár týdnech odložit, helmu už si podobně jako Petr Čech hodlá z preventivních důvodů ponechat nejspíš až do konce kariéry.

Výběr nejvyšších trestů ve fotbalu za faul (chronologicky):
1994 - Na mistrovství světa v USA dostal Ital Mauro Tassotti na základě videozáznamu dodatečně trest na osm utkání za to, že Španělovi Luisi Enriquemu zlomil loktem nos.
2001 - V manchesterském derby trefil Roy Keane z United koleno Nora Alfa-Ingeho Haalanda z City a přetrhl mu vazy. Keane dostal trest na tři zápasy a pokutu pět tisíc liber. Poté, co Ir o rok později v autobiografii přiznal, že šlo o pomstu, obdržel distanc na dalších pět duelů a 150 tisíc liber pokuty.
2004 - UEFA potrestala Skota Alexe Raeho zastavením činnosti na pět zápasů za to, že v zápase třetího předkola Ligy mistrů kopl do hlavy ležícího Sergeje Dadua z CSKA Moskva.
2006 - V ligovém utkání Manchester City - Portsmouth srazil Ben Thatcher nic netušícího Portugalce Pedra Mendese loktem k zemi. Ačkoli Mendese museli odnést s kyslíkovou maskou na nosítkách, Thatcher nebyl vyloučen. Zpětně byl potrestán zastavením činnosti na osm zápasů.
2007 - Za dupnutí na holeň protihráči v duelu Ligy mistrů s Celticem dostal Kamerunec Augustin Binya z Benfiky Lisabon trest na šest zápasů.
2009 - V utkání belgické ligy Standard Lutych - Anderlecht dupl Axel Witsel na nohu Poláka Marcina Wasilewského tak silně, že mu zlomil kotník. Kromě osmizápasového trestu musel čelit i výhrůžkám smrti od fanoušků Anderlechtu.
2013 - Nejvyšší trest za faul v českých profesionálních soutěžích dostal sparťan Léonard Kweuke, který v pohárovém utkání s Boleslaví zlomil holenní kost Radku Dosoudilovi. Kamerunec obdržel stop na 12 zápasů.
2019 - UEFA potrestala Chorvata Anteho Rebiče z Frankfurtu zákazem startu v pěti zápasech za ostrý faul na brankáře Štrasburku a urážky rozhodčího v utkání Evropské ligy.
2021 - Útočník Rangers Kemar Roofe dostal za brutální faul na slávistického brankáře Ondřeje Koláře v odvetě osmifinále Evropské ligy v Glasgow trest na čtyři zápasy. UEFA zároveň skotskému klubu udělila pokutu devět tisíc eur (234 000 korun) za nevhodné chování týmu.

„Jde hlavně o zvyk. Přístup po takovém zranění je individuální. Někdo může mít větší obavy, někdo ne. Je to také o zkušenosti v tréninku, o sebedůvěře. Každopádně hráč musí věřit, že je stoprocentně v pořádku a připraven, pokud se rozhodne nastoupit," líčí své zkušenosti Petr Čech.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Je podle vašeho názoru čtyřzápasový trest pro Kemara Roofeho adekvátní?
ano
2,3 %
ne
97,7 %
Celkem hlasovalo 37709 čtenářů.

Reklama

Související témata: