Hlavní obsah

Arsenal musí být v semifinále, hlásá trenér Arteta navzdory trablům, které decimují jeho tým

Londýn/Praha

Zranění a podivná, nikým blíže nespecifikovaná nemoc sužující kapitána Kanonýrů Aubameyanga sice decimují Mikelu Artetovi hráčský kádr, kouč Arsenalu si ovšem před čtvrtfinálovou odvetou Evropské ligy v Praze jedno uvědomuje. „Pouze výsledky jsou jediným hmatatelným důkazem, že děláte svou práci dobře,“ připustil španělský kouč při virtuální tiskové konferenci v Londýně, že podle konečného resumé konfrontace se Slavií bude hodnocen po sezoně i on.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Rozpačití hráči Arsenalu po překvapivé remíze se Slavií.

Článek

Moc příležitostí napravit krajně rozpačitou sezonu a říct si o pokračující angažmá na Emirates Stadium už devětatřicetiletý španělský trenér nemá. V nedělním, jednatřicátém dějství Premier League sice jeho tým porazil poslední Sheffield 3:0, takže se v tabulce vydrápal na devátou příčku, jenže dostat se z ní do pohárové Evropy hraničí s utopií.

V FA Cupu už také Gunners šanci na obhajobu loňského primátu ztratili, takže i tato cesta je pro ně passé.

Zbývá tudíž jen Evropské liga, jejíž vítěz se kvalifikuje přímo do základní skupiny příštího ročníku Ligy mistrů.

Arsenal by ji musel vyhrát, protože jinak bude v příští sezoně na evropské scéně absentovat.

Pro Gunners zlověstná představa.

„Nad něčím takovým nemíním přemýšlet. Nechci, aby se takové myšlenky přenesly na hráče či kohokoliv v klubu," odmítl Mikel Arteta podobný scénář.

Na cestě za vítězstvím v Evropské lize by ovšem musel jeho Arsenal nejdřív zvládnout čtvrtfinálovou odvetu ve čtvrtek v pražském Edenu. Po domácí remíze 1:1 a facce, kterou Kanonýři dostali v nastaveném čase od Holeše, nic jednoduchého...

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Trenér Arsenalu Mikel Arteta ví, že ho v odvetě čtvrtfinále Evropské ligy v Edenu proti Slavii nečeká nic lehkého.

„Po ligové prohře s Liverpoolem jsem mluvil o tom, že občas je zapotřebí dostat facku, abychom se probrali. Od Slavie jsme si ji nechali dát zase. Kdybychom ale dali alespoň o jeden gól víc, šlo by o jiný zápas a byli bychom v jiné situaci," připouští kouč Arsenalu, že se cesta za evropskou trofejí Kanonýrům zkomplikovala.

Nikoli ovšem natolik, aby si s ní neporadili. A to navzdory problémům a potížím, které jeho tým decimují.

Kapitán Aubameyang proti Sheffieldu v neděli nenastoupil, v úterý netrénoval a není vůbec jisté, zda proti Slavii vyrukuje. Tierney sice s vazy v levém koleni na operaci nemusí, ale čtyři až šest týdnů si nezahraje. Odegaard laborující s poraněným kotníkem nehrál v prvním utkání proti Slavii ani v neděli proti Sheffieldu. David Luiz po potížích s kolenem teprve rehabilituje.

A k nim ještě navrch Rowe, jenž si zranil kotník v prvním čtvrtfinále a Saka, který nedohrál ligové střetnutí se Sheffieldem.

„Rowe a Saka už trénují, Aubameyang se zapojil do naší přípravy až ve středu, u Odegaarda teprve uvidíme, jak na tom bude," vyhnul se Arteta odpovědi, kdo s mužstvem do Prahy poletí a kteří hráči zůstanou v Londýně.

"Spousta důležitých hráčů mi v tuto chvíli chybí, proto musím najít správné řešení, aniž bych se příliš dotkl složení mužstva."

Představa, že by ovšem s Arsenalem skončil už ve čtvrtfinále, je pro Artetu nemyslitelná.

Foto: Catherine Ivill, Reuters

Bude moct v odvetě proti Slavii nastoupit kapitán Arsenalu Pierre-Emerick Aubameyang?

„V odvetě nás čeká velká bitva. Už před prvním zápasem jsem řekl, že Slavia na mě udělala velký dojem. Vyřadila několik velkých týmů a plně si zaslouží být tam, kde je. I proti nám před týdnem ukázala, že jde o silné mužstvo s obrovským přístupem a touhou všech hráčů po úspěchu. Navíc se nikdy nevzdávají, o čemž jsme se přesvědčili," vracel se španělský kouč zpátky k prvnímu střetnutí na Emirates Stadium.

„Pro nás všechny a pochopitelně pro celý náš klub je ovšem důležité, abychom se dostali do semifinále. Tam, kde Arsenal být prostě musí. Slavia je doma silná, my jsme ale silní venku. Musíme odevzdat všechno, co v nás je, abychom se dostali dál."

Reklama