Hlavní obsah

UEFA potrestala Crvenou zvezdu za rasismus vůči Ibrahimovicovi

Nyon

UEFA potrestala srbský fotbalový klub Crvena zvezda Bělehrad pokutou a uzavřením stadionu na jeden zápas kvůli projevům rasismu vůči hvězdě AC Milán Zlatanu Ibrahimovicovi. Incident se odehrál během únorového utkání Evropské ligy, které se hrálo v Bělehradu bez diváků a pouze s hosty v hledišti.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

Zlatan Ibrahimovic, ilustrační foto.

Článek

Ruchové mikrofony zachytily pokřik s narážkami na balkánské kořeny švédského reprezentačního útočníka, který v té době seděl na tribuně připravený jako náhradník. Ibrahimovic se narodil ve Švédsku rodičům pocházejícím z Bosny a Hercegoviny a Chorvatska.

Konkrétní viník zjištěn nebyl, disciplinární komise ale obvinění shledala jako oprávněná a potrestala klub za rasistické chování a provokativní a urážlivé skandování. Crvena zvezda, jež aktuálně vede srbskou ligu, odehraje nejbližší domácí zápas v evropských pohárech bez diváků. Uzavření stadionu na další utkání bylo podmínečně odloženo se zkušební dobou na jeden rok.

Součástí trestu je i pokuta 25 000 eur (téměř 650 000 korun). Dalších 5000 eur zaplatí klub za porušení covidového protokolu, protože osoby v hledišti nedodržovaly mezi sebou předepsanou vzdálenost.

Reklama

Související témata: