Hlavní obsah

Příští domácí zápas v Evropě bez diváků! Spartu stihl za rasismus citelný trest

Aktualizováno

Očekávaný verdikt. Fotbalisté pražské Sparty odehrají příští zápas v evropských pohárech, tedy první domácí duel skupiny Evropské ligy, bez diváků. UEFA potrestala letenský klub za rasistické projevy části fanoušků při domácím utkání třetího předkola Ligy mistrů proti AS Monako.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kapitán Sparty Praha Bořek Dočkal hovoří s fanoušky po utkání s Monakem.

Článek

Rasistické urážky se při zápase proti Monaku ozvaly ve 37. minutě a po závěrečném hvizdu na adresu hostujícího záložníka Aureliana Tchouaméniho. Sparta se za ně soupeři ještě před odvetou omluvila a oznámila další kroky.

„Zástupci klubu v uplynulých dnech prošetřili rasistické jednání fanoušků. Při vyšetřování došlo k analýze nahrávek z klubového kamerového systému a dalších záznamů, v důsledku toho pak bylo zahájeno vyšetřování lidí, kteří se dopustili nepřípustného chování," uvedl klub na svém webu.

„Tito návštěvníci stadionu byli díky bezpečnostnímu systému identifikováni a v blízké době jim bude po ukončení všech nezbytných kroků doručen zákaz vstupu na všechna utkání AC Sparta Praha. Klub zároveň podává trestní oznámení," ujišťuje klub, že splní opatření, která slíbil.

Disciplinární komisi UEFA ovšem Sparta obměkčit nemohla. "Příští zápas v evropských pohárech, tedy první duel skupiny Evropské ligy, odehrajeme na Letné bez fanoušků. Klub si vyžádal odůvodnění rozhodnutí a rozhodl se proti trestu neodvolávat," hlásí Letenští.

Výběr trestů českých klubů za chování fanoušků v pohárech
Září 2005 - Za rasistické projevy diváků v domácím utkání základní skupiny Ligy mistrů s Ajaxem Amsterodam potrestala UEFA Spartu pokutou 32 tisíc eur (více než 900 tisíc korun) a uzavřením části hlediště na jedno utkání.
Listopad 2005 - Za další rasistické projevy fanoušků při zápase s Thunem v základní skupině Ligy mistrů v Bernu dostala Sparta pokutu ve výši 1,1 milionu korun. Letenský klub navíc nesměl prodávat vstupenky na nejbližší venkovní zápas v soutěži.
Říjen 2007 - Slavia dostala pokutu 15 000 švýcarských franků (zhruba čtvrt milionu korun) za to, že po postupovém utkání 3. předkola Ligy mistrů proti Ajaxu Amsterodam v Praze pronikli její fanoušci na hrací plochu.
Prosinec 2008 - Za chování svých fanoušků během utkání Poháru UEFA s Hamburkem musela Slavia zaplatit pokutu 15 tisíc eur (téměř 400 tisíc korun).
Říjen 2014 - UEFA potrestala Spartu za chování fanoušků v Bratislavě při utkání Evropské ligy se Slovanem pokutou 80 tisíc eur (asi 2,2 milionu korun) a podmínečným uzavřením stadionu na jedno utkání.
Říjen 2016 - Za rasistické projevy fanoušků v duelu základní skupiny Evropské ligy s Interem Milán uzavřela UEFA Spartě na další zápas sektory na horním ochozu kotle.
Srpen 2018 - Kvůli výtržnostem fanoušků v 2. předkole Evropské ligy se Spartakem Subotica udělila UEFA Spartě dvě pokuty ve výši 50 tisíc eur (dohromady přes dva a půl milionu korun), navíc jí na příští domácí utkání v pohárech, které Sparta sehrála o rok později s Trabzonsporem, uzavřela stadion.
- Slavia dostala pokutu 66 tisíc eur (zhruba 1,7 milionu korun) za urážlivé pokřiky fanoušků na adresu UEFA v domácím úvodním utkání 3. předkola Ligy mistrů s Dynamem Kyjev.
Listopad 2018 - Za výtržnosti fanoušků při duelu základní skupiny Evropské ligy v Kodani dostala Slavia pokutu 20.000 eur (zhruba 520 000 korun). Slávističtí příznivci navíc nesměli na příští venkovní zápas Evropské ligy s Bordeaux.
Březen 2019 - Za výtržnosti v únorovém utkání 2. kola Evropské ligy s Genkem, v němž fanoušci házeli předměty na hřiště, musela mít Slavia v domácím čtvrtfinále s Chelsea uzavřenou část tribuny Sever.
Srpen 2021 - Kvůli rasistickým projevům části fanoušků v utkání 3. předkola Ligy mistrů s Monakem odehraje Sparta úvodní domácí duel v základní skupině Evropské ligy bez diváků. (čtk)

Reklama

Související témata: