Hlavní obsah

Sparta a Slavia v roli lehkých favoritů, Jablonec může na startu překvapit

Praha

Pohárový čtvrtek teď díky startu tří českých týmů šestkrát nabídne sázkařům žně. Fotbalová Sparta je podle bookmakerů v premiéře skupiny Evropské ligy lehkým favoritem na hřišti Bröndby Kodaň. Stejně tak Slavia doma v Edenu proti Unionu Berlín v nově vzniklé Konferenční lize. Jablonečtí vstoupí do skupiny v téže soutěži zápasem s Kluží, mírným favoritem je rumunský celek.

Absence Tomáše Holeše je hodně nepříjemná, říká před souboj s Unionem Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

 
Článek

Výkonnostně druhá pohárová soutěž Evropská liga je pro Spartu velkým počinem a ve skupině rozhodně není bez šancí na postup. „Hned první zápas hodně napoví. Pokud by si Sparta přivezla z Dánska tři body, získá určitý klid do dalšího duelu proti Rangers, s kterými by se měla poprat (snad ne doslova) o druhé postupové místo. Jasným favoritem skupiny je pro nás Lyon," zdůrazňuje Petr Urbanec, bookmaker Tipsportu.

Sázky na výhru v zápase jdou ze 46 % na Bröndby - 40 % na Spartu. „Letenští určitě ztratili u sázkařů procenta po ligovém zápase v Plzni, který prostě nezvládli," soudí Urbanec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Fotbalisté Sparty Praha během tréninku v dánské Kodani.

Bröndby získalo v minulé sezoně po 16 letech titul, v aktuálním ročníku ovšem zvítězilo jen v jediném z deseti soutěžních duelů. V domácí lize je až na osmém místě. „V zápase by mohly padnout alespoň 3 branky, což bookmakeři ohodnotili kurzem 1,52:1. Sázkaři také často tipují s kurzem 1,75:1, že oba týmy dají v zápasu 1 a více gólů," uvádí Markéta Světlíková, mluvčí Chance.

Union je silný a atraktivní soupeř

Slavia docela bolestně propadla ze snů o Lize mistrů až do reality Konferenční ligy, jenže jména soupeřů nakonec musí těšit hráče i fanoušky. „Union Berlín i Feyenoord jsou silní a atraktivní soupeři a pokud přes ně Slavia přejde, bude zklamání zapomenuto. Trenér Trpišovský teď hodně točí sestavou a stále hledá optimální složení týmu, bude tak zajímavé sledovat, na jaká jména proti bundesligovému soupeři vsadí," hodnotí dalšího českého zástupce Urbanec, přičemž 60 % sázek na jde na výhru Slavie.

Skupina Slavie bude podle názoru bookmakerů hodně vyrovnaná, a kurzy na vítězství ve skupině mají tři zmiňované kluby prakticky vyrovnané Union 2,8:1, Feyenoord a Slavia 3:1.

Důležité bude vyvarovat se ztrát míče uprostřed hřiště, ví trenér Slavie Jindřich TrpišovskýVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

„Slavia to bude mít večer velice těžké, Union je jeden z lepších týmů bundesligy a drží po čtyřech kolech 8. místo s bilancí 1-3-0 a skóre 5:4. Hodně se také sází, že uvidíme více než 2 góly, na 4 a více žlutých karet v zápasu nebo na výsledek zápasu bez remízy Union Berlin v kurzu 1,83:1," všímá si Světlíková.

Kluž je lídrem v Rumunsku

V dalším utkání českého týmu v Konferenční lize je pro bookmakery i sázkaře favoritem Kluž, která nastoupí v Jablonci.

„Severočeši mohou jedině překvapit. Zatím hrají o čest, až v dalších zápasech se uvidí, jestli také o slávu," odhaduje Urbanec. „V sezoně Jablonečtí předvedli jak skvělé výkony, tak i dost nevydařených zápasů, což je posílá spíš do nepostupových pozic ve skupině," poukazuje, proč jen 17 % lidí sází v zápase proti Kluži na Jablonec.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Zleva Miroslav Gono z Žiliny a Jakub Považanec z Jablonce.

„Severočeši v posledním předkole doma s přehledem vyhráli 5:1 nad slovenskou Žilinou, tentokrát je ale čeká trochu jiný soupeř. Kluž si zatím podmaňuje nejvyšší rumunskou soutěž a nachází se na první příčce tabulky. Soupiska a herní kvalita hraje v její prospěch," míní Světlíková. Šancí by mělo být k vidění dost, což naznačuje i kurz 1,44:1 na více než 2 branky v zápasu. Často se také sází na méně než 30 faulů v utkání.

Zřejmě uvidíme vyrovnaná utkání

„Předkola se českým celkům nevydařila. Sparta byla proti Monaku bez šance, Slavia byla proti Ferencvárosi i Legii favoritem a ani jeden dvojzápas nezvládla a Plzeň vypadla s bulharskou Sofií, čímž se ocitla zcela mimo poháry. V pozitivním světle se tak ukázal pouze Jablonec, který odvážně bojoval proti Celtiku a s obrovským přehledem si poradil se Žilinou," připomíná Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

„Slavii i Spartě se nyní daří v domácí lize, kde jsou na čelních pozicích, a budou si chtít přenést formu i do evropských klání. Pro slávisty je důležité, že se jim uzdravili Bah, Bořil, Ševčík, Masopust a Kuchta. Sparťané si budou chtít spravit chuť po nepovedeném utkání v Plzni a Jablonec zase může těžit z evropské euforie z dvojzápasu se Žilinou. Na všechny však čekají kvalitní soupeři a zřejmě budeme sledovat vyrovnaná utkání," shrnuje Hanák.

Reklama