Hlavní obsah

Češi povstali! Kluby se přiblížily k pěti místenkám do pohárové Evropy

Praha

Dvě výhry, jedna remíza. Povedený start skupinové fáze. České fotbalové kluby se po čtvrtečních zápasech evropských pohárů přiblížily elitní patnáctce v žebříčku národních koeficientů UEFA. Tuzemské týmy se posunuly o jednu příčku na 17. místo a na klíčovou 15. pozici, která jako poslední znamená pět zástupců na evropské scéně, aktuálně ztrácejí už jen 0,4 bodu. V této sezoně se hraje o nasazení do ročníku 2023/24.

Pomohli nám střídající hráči, hodnotí Jindřich Trpišovský. Pochvalu si zasloužil i OusouVideo: Sport.cz, SK Slavia Praha

 
Článek

Češi potřebují výrazně posílit národní koeficient, protože v příští sezoně vyšlou do pohárů už jen čtyři místo letošních pěti zástupců. Pouze šampion si zahraje kvalifikaci Ligy mistrů, zbylou trojici čeká letos vzniklá Konferenční liga.

Čtvrteční výsledky jsou nadějné. Po kvalifikační fázi pohárů figurovaly české kluby na 18. místě a na první patnáctku ztrácely 1,4 bodu. Teď manko o bod snížily. Slavia a Jablonec si připsaly po dvou bodech za výhry v Konferenční lize nad Unionem Berlín a Kluží, Sparta pak bod za remízu v Evropské lize s Bröndby v Kodani.

Tohle jsem prostě já. Jsem tím takhle pověstnej, říká o své trefě Jan Kuchta.Video: Sport.cz, SK Slavia Praha

Trojice tak uhrála během úspěšného večera pět bodů. Zisk se poté do žebříčku dělí počtem zástupců dané země v pohárech, v českém případě tedy pěti. Plzeň a Slovácko vypadly v kvalifikaci.

Boj o 15. místo bude nejspíš velmi vyrovnaný. České kluby ztrácejí 0,4 bodu na patnácté Chorvatsko, které má ve hře už jen Dinamo Záhřeb. Šestnáctý je o 0,025 bodu za elitní patnáctkou Kypr, reprezentovaný ve skupinách dvěma kluby.

O 0,3 bodu za Českou republikou figuruje osmnácté Turecko s třemi zástupci, za devatenácté Řecko hrají ještě dva celky. Více týmů má až dvaadvacáté Dánsko (čtyři), které nadále ztrácí na tuzemské kluby přes dva body.

Taras se pro tým obětoval, říká o zranění obránce Kačaraby trenér Jindřich Trpišovský.Video: Sport.cz, SK Slavia Praha

České týmy po minulé sezoně na elitní patnáctku nedosáhly a v ročníku 2022/23 budou mít po delší době v pohárech jen čtyři zástupce. Tři z nich půjdou do soutěží UEFA z ligy, jeden z domácího poháru.

V této sezoně se české kluby pokoušejí na 15. či lepší místo vrátit, hraje se o nasazení do ročníku 2023/24.

Bitva o klíčovou 15. příčku
14. Švýcarsko26,4252/4
15. Chotvatsko24,4001/4
16. Kypr24,3752/4
17. Česká rep.24,0003/5
18. Turecko23,7003/5
19. Řecko23,4502/4
20. Norsko23,0001/4
Zlomek udává, kolik zástupců pokračuje/kolik jich sezonu zahájilo.

Reklama