Hlavní obsah

GLOSA: Rasismus? Kdepak, aplaus pro Spartu za karnevalovou atmosféru

Výjimečný zápas. Především atmosférou, v níž se odehrál. Deset tisíc dětí na letenských tribunách dohnalo fotbalisty Sparty k cenné pohárové výhře nad Glasgow Rangers. Hráčům až běhal mráz po zádech a všichni přítomní museli ocenit, že v takovém prostředí by se mělo hrát vždycky. Fotbalovou besídku ovšem po utkání pokazily již tradiční britské nářky a obvinění z projevů rasismu. Dopustit se ho měly děti školou povinné.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Mladí fanoušci Sparty v zápase proti Rangers

Článek
Fotogalerie

Srovnání pojetí dospělých a dětských fanoušků je jako den a noc. Když se kdekoliv hraje velký zápas, všichni v daném místě mají na paměti, že nejen na stadionu, ale i kolem něj mohou být problémy s výtržníky.

Čtvrteční večer na Letné naopak připomínal školní besídku. Upřímnou a dychtivou. Sparta měla zavřený stadion kvůli projevům rasismu části diváků v utkání s Monakem. Dostala však výjimku od UEFA a chopila se nabízené šance. Nachystala všechno tak, aby nejen malí začínající fotbalisté, ale také školáci a špunti ze zájmových kroužků mohli vytvořit úžasnou karnevalovou atmosféru.

Ano, i děti pískaly a bučely pokaždé, když se k míči dostal Glen Kamara. Finský reprezentant, který se stal v České republice velmi nepopulární kvůli březnové kontroverzi se slávistou Ondřejem Kúdelou. Obvinil ho z rasismu, který se sice nikdy neprokázal, nicméně český reprezentant za něj stop na deset zápasů vyfasoval a o letní EURO přišel.

Byla to asi moje životní trefa, říká Dávid Hancko. Z dětí v hledišti měl husí kůžiVideo: Sport.cz

Děti na neoblíbeného hráče reagovaly stejně, jako se na všech stadionech světa píská na hráče, kteří nejsou u části diváků z jakéhokoliv důvodu v oblibě. Své o tom vědí i rozhodčí či trenéři, kteří se stávají stejným terčem nepříjemných projevů.

Ale obviňovat děti od šesti do čtrnácti let z rasismu? To už snad Kamarův právník Aamer Anwar a jemu podobní přehánějí. Celá léta se na Letné pískalo a nadávalo na Davida Limberského, teď jeho štafetu převzal Tomáš Malínský. Mají si snad ve světle Anwarovy rétoriky také najmout advokáty a po každém takovém zápase žalovat?

Kamarův právník kritizoval české děti v hledišti. Jak zareagoval Steven Gerrard?Video: Sport.cz

Pískání a bučení je projevem nelibosti, nikoliv rasismu. Limberský či Malinský, Češi jak polena, by mohli vyprávět...

Trest za duel s Monakem byl logický a jasný. Tehdy však také rozhodčí kvůli projevům rasismu zápas přerušil a pohrozil jeho předčasným ukončením. Turecký sudí tak ve čtvrtek neučinil ani jednou, protože neměl důvod.

Podivně se k záležitosti postavil trenér Steven Gerrard. Slavný anglický internacionál a dnes kouč Rangers poznamenal, že si projevů rasismu nevšiml, ale že by ho v Praze ani nepřekvapily. A že pokud budou důkazy, měla by UEFA znovu tvrdě zakročit.

Čtyři body ze dvou zápasů, to je dobrý krok k postupu v Evropské lize, říká trenér Pavel VrbaVideo: Sport.cz

Takový je soud trenéra, který se ani po půl roce nezajímal o zdravotní stav slávistického brankáře Ondřeje Koláře, jehož Gerrardův svěřenec Kemar Roofe zběsilým kopem ho hlavy málem navždy poslal do fotbalového důchodu. Natož aby se za odstrašující zákroky svých hráčů ve vyhroceném duelu se sešívanými někdy omluvil.

Zatímco Monaku se Sparta s pocitem jasného provinění před pár týdny omluvila, zástupce Rangers teď vyzvala, aby se "podíleli na zastavení xenofobní atmosféry směřující k dětem, překrásné české zemi a jejím obyvatelům."

Jakýkoliv střet českého fotbalu se skotským teď prostě asi vždy překryje téma údajného rasismu. Slávisté v březnu litovali, že přehlušilo jejich zasloužený postup do čtvrtfinále Evropské ligy. Sparťané jsou nyní rozčarovaní, že se jím musejí zabývat po večeru s úžasnou karnevalovou atmosférou, za niž si na Letné zaslouží aplaus.

A to Spartu čeká ještě odveta v Glasgow...

Pavel Dosadil

Fotbalový redaktor Pavel Dosadil se věnuje sportovní žurnalistice od roku 1990, posledních třináct let působí v redakci Sport.cz. Jako zpravodaj byl na všech mistrovstvích Evropy od roku 2000, na mistrovství světa či zápasech evropských pohárů.

Reklama

Související témata: