Hlavní obsah

Přestaňte útočit na naše děti, je to mimořádně zbabělé a drzé, reaguje Sparta. Slavia se k výzvě připojila

Hynek PreislerSport.czPrávo
Aktualizováno

Fotbalová Sparta se v pátek důrazně ohradila proti nařčením z rasismu, kterého se měly údajně dopustit děti na Letné během čtvrtečního duelu Evropské ligy proti Glasgow Rangers (1:0). Do hlediště smělo v důsledku trestu z předchozího duelu s Monakem jen deset tisíc školáků, kteří dávali najevo své nesympatie k hráči hostů Glenu Kamarovi. To si skotský klub i britská média vyhodnotily jako rasistické chování.

Kamarův právník kritizoval české děti v hledišti. Jak zareagoval Steven Gerrard? Video: Sport.cz

 
Článek

„Je naprosto neuvěřitelné, že po zápase musíme sledovat útoky na nevinné děti a čelíme neopodstatněným obviněním z rasismu. Urážení dětí v online prostoru i v médiích je neakceptovatelné, zoufalé a směšné," stojí v prohlášení letenského klubu, které podpořil i největší rival Letenských Slavia.

„Podporujeme prohlášení Sparty a zcela souhlasíme s plným zněním," uvedl její prezident Jaroslav Tvrdík na Twitteru.

Triumf Sparty 1:0 nad skotskými Rangers ve 2. kole Evropské ligy v Británii zastínilo bučení dětí na hráče tmavé pleti Glena Kamaru, který byl čtvrt hodiny před koncem po druhé žluté kartě vyloučen. Právě Kamara nařkl v jarním boji z rasismu stopera Slavia Kúdelu, jehož pak potrestala UEFA desetizápasovým startem v jejích soutěžích.

„Přestaňte útočit na naše děti! Náš klub bude děti, naši budoucnost a naši pýchu, hrdě bránit. Osočování dětí v online prostoru je mimořádně zbabělé," pokračuje výzva pražského klubu.

Na utkání nesměli kvůli trestu za rasismus dospělí fanoušci, místo nich dostaly výjimku děti od šesti do čtrnácti let s doprovodem. Když byl u míče Kamara, bučely.

„Sledujeme v prostředí sociálních sítí i v mediálním prostoru bezprecedentní xenofobní vyjádření proti České republice, jejím občanům a dokonce i jejím dětem. Popisujete chování dětí nesprávně, přivlastňujete si právo hodnotit vyjádření emocí šestiletých dětí, které nemají ponětí o tom, co je to rasismus. Je to drzost," ohrazuje se historicky nejúspěšnější český klub.

Z rasismu pak účastníky zápasu obvinil i Kamarův právník Aemer Anwar. „Bohužel musíme číst zoufalé útoky právníka Aamera Anwara, který se pohybuje za hranicí toho, co by si advokát měl dovolit. V českém prostředí už by se jeho jednáním zabývala advokátní komora. Jeho aktivistickým přístupem a online šikanou by se měla zabývat příslušná instituce ve Skotsku. Vyvolávání xenofobních tendencí a slovní útoky na bezbranné děti jsou za hranou morálky a slušného vychování."

A skotský velkoklub vyzvala k zásahu. „Žádáme zástupce Rangers FC, aby se podíleli na zastavení xenofobní atmosféry směřující k našim dětem, naší překrásné zemi a jejím obyvatelům," uzavírá Sparta svůj apel.

Celá záležitost se z fotbalového prostředí přenesla i na politickou scénu. Český ministr zahraničí Jakub Kulhánek si kvůli útokům na české děti v ostrovním tisku v pondělí předvolá britského velvyslance.

Spartu podpořil také předseda FAČR Petr Fousek, který byl utkání osobně přítomný. Je proto překvapen některými reakcemi, které se v mediálním prostoru objevily v souvislosti s atmosférou na stadionu.

„Upřímně říkám, že jsem překvapen některými vyjádřeními zahraničních médií. Chtěl bych touto cestou naopak ocenit atmosféru, kterou děti v hledišti na Letné vytvořily a která byla opravdu úžasná. Gratuluji AC Sparta k nápadu zaplnit tribuny dětmi a jsem rád, že UEFA návrh akceptovala," zdůrazňuje Fousek.

Asociace dlouhodobě bojuje proti jakýmkoliv projevům rasismu, xenofobie, antisemitismu či jiné nesnášenlivosti. „Jako předseda FAČR, která dbá dlouhodobě na boj proti jakýmkoliv projevům nesnášenlivosti, naprosto odmítám podobná generalizování problému rasismu. A to ať již směrem k českým klubům, českému fotbalu, hlavnímu městu Praze nebo celé České republice. Převracet realitu, kterou jsem na Letné viděl, v to, co jsem si následně o dění na stadionu přečetl, je nepřijatelné," dodává Fousek.

Bylo podle vás chování dětí na Letné během duelu Sparty s Glasgow Rangers rasistické?
Ano
2,1 %
Ne
97,9 %
Celkem hlasovalo 164901 čtenářů.

Reklama

Související témata: