Hlavní obsah

Pražáci, kdo tady je největší tahoun? Jablonec! Češi si v bitvě o Evropu moc nepomohli

Praha

Čtvrtek přinesl dvě podstatné zprávy, kterou chcete slyšet dříve...? České fotbalové kluby se po nepovedeném večeru v pohárech propadly o dvě pozice na 18. místo žebříčku národních koeficientů UEFA. Zároveň se ale bodově mírně přiblížily ke klíčové 15. příčce, která jako poslední znamená pět zástupců na evropské scéně. Na patnácté Chorvatsko nyní tuzemské týmy ztrácejí 0,3 bodu. V této sezoně se hraje o nasazení do ročníku 2023/24.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Krob z Jablonce během utkání na Spartě.

Článek

Střídavě oblačno. Po minulém kole evropských pohárů figurovaly české kluby na 16. místě, čtvrteční program jim ale výsledkově nevyšel. Sparta v Evropské lize prohrála s Lyonem 3:4 a Slavia v Konferenční lize utrpěla porážku 0:1 v Haifě s Maccabi. Zabodoval pouze Jablonec, který ve stejné soutěži jako červenobílí doma remizoval s Randers 2:2, když o vítězství přišel až v 90. minutě.

České republice zatím v hodnocení aktuální sezony patří průběžné 21. místo. Nastřádala 17,5 bodu, což při pětičlenném zastoupení na startu ročníku dává koeficient 3,500. Bodový zisk se dělí počtem zástupců dané země v pohárové sezoně.

Přestali jsme kombinovat, zbavovali se míčů a dovolili soupeři vrátit se do hry, hodnotí Pavel VrbaVideo: Sport.cz

Pohárová ekipa má nečekaného tahouna. Zatím je jím Jablonec, který zapsal bodový zisk 5,0. Za ním figurují Sparta a Plzeň se ziskem 4,0, Viktoria se ovšem do skupinové fáze nedostala.

Za nimi zůstává Slavia se ziskem 3,5. Větší přísun bodů od největší opory posledních sezon chybí českým klubům nejvíc.

Sešívaní klesli ve skupině na třetí místo. Na vedoucí Feyenoord ztrácejí už čtyři body, na Haifu pak bod. Poslední je Union Berlín, který Slavia na úvod skupiny porazila doma 3:1.

„Podruhé za sebou jsme nezískali ani bod. Po třech kolech máme jen tři body, to není jednoduchá pozice. Každá ztráta v každé tabulce bolí. Staví nás do role, že ve zbývajících zápasech potřebujeme urvat maximální počet bodů," uvědomuje si trenér Jindřich Trpišovský.

Svou troškou 1,0 přispělo ještě Slovácko, které stejně jako Plzeň neprošlo z předkol.

Hned pět zemí v těsném rozdílu

Jelikož patnácté Chorvatsko zastupuje jen Dinamo Záhřeb, které prohrálo, ztrácejí na něj tuzemské týmy už jen 0,3 bodu, což je jedno vítězství. Před Česko se však těsně dostaly Řecko a Kypr, které mají k dobru 0,1 bodu, respektive 0,025 bodu.

Jen 0,1 bodu pak ztrácí devatenácté Turecko a necelý bod pak dvacáté Norsko. Boj o elitní patnáctku se po čtvrtku ještě více vyrovnal, mezi 15. a 19. místem se hned pět zemí vměstnalo do rozdílu 0,4 bodu. Dvaadvacáté Dánsko pak ztrácí na patnácté Chorvaty necelé dva body. Čtrnácté Švýcarsko je pro Čechy v nedohlednu, na kontě má o téměř tři body více.

Zklamání na Letné. Výsledek je pro nás krutý, litují sparťanéVideo: Sport.cz

Většina přímých konkurentů v boji o elitní patnáctku má ve hře méně zástupců než Česko, které reprezentují ještě tři celky. Stejně je na tom Turecko. Více týmů má až Dánsko, které zastupují čtyři mužstva.

České týmy po minulé sezoně na elitní patnáctku nedosáhly a v ročníku 2022/23 budou mít po delší době v pohárech jen čtyři zástupce. Tři z nich půjdou do soutěží UEFA z ligy, jeden z domácího poháru. Pouze šampion si zahraje kvalifikaci Ligy mistrů, zbylou trojici čeká letos vzniklá Konferenční liga.

Reklama