Hlavní obsah

Na Plzeň čeká v předkole Ligy mistrů Željezničar Sarajevo, na Spartu v EL švédský BK Häcken, Liberec musí počkat

Nyon/Praha
Aktualizováno

Fotbalisté Viktorie Plzeň se ve druhém předkole Champions League utkají s bosenským Željezničarem Sarajevo. Zápasy se budou hrát 16./17. a 23./24. července. O balkánském soupeři Vrbova týmu, který v roce 2004 vedl český trenér Jiří Plíšek a v tamní juniorce objevil Edina Džeka, rozhodl dnešní los ve švýcarském Nyonu. Sparta se v EL utká se švédským BK Häcken, Liberec si musí na soupeře ještě počkat, neboť se utká s vítězem souboje FC Tiraspol - Skonto Riga.

Foto: Milan Malíček, Právo

Plzeň si mistrovské oslavy titulu vychutnala, teď na ni čeká v předkole Ligy mistrů Željezničar Sarajevo.

Článek
Fotogalerie

Už před losem bylo jasné, že na fotbalisty Plzně čeká buď soupeř z Balkánu, nebo že se vydají k zápasům předkola na Maltu. UEFA totiž ještě před samotným losovacím aktem zveřejnila rozdělení klubů do skupin, z nichž vyplynulo, že Vrbovi svěřenci mohou narazit na bosenský Željezničar Sarajevo, makedonský Vardar Skopje, na Sutjesku Nikšič z Černé Hory, albánský klub Skënderbeu Korcë, nebo na mistra Malty Birkirkaru.

Željezničar? Střední varianta, pronesl Vrba

Los nakonec přisoudil Viktorii bosenský Željezničar Sarajevo, kde před devíti lety působil český trenér Jiří Plíšek.

„Označil bych to jako střední variantu - ani špatná, ani jednoduchá," komentoval protivníka bezprostředně po losu trenér Pavel Vrba. „Jedná se o suveréna své země, kvalita je nesporná. Dle mých informací funguje klub na velmi profesionální bázi, jako tým jsou dobře organizovaní," doplnil kouč Viktorie.

"Není to špatné, hlavně jsme nechtěli do Kazachstánu... Željezničar však bude dobrý tým, když vyhrál svoji ligu," reagoval za kabinu obránce Radim Řezník.

"Oni jsou favoritem, to je jasné," citoval portál klix.ba trenéra sarajevského klubu Amara Osima,  jemuž se ale nikdy nepodařilo dosáhnout věhlasu otce, Ivici Osima. Ten trénoval mimo jiné reprezentace Jugoslávie a Japonska, z klubů třeba Partizan Bělehrad, Panathinaikos Atény nebo Sturm Graz.

Željezničar Sarajevo
Rok založení: 1921
Klubové barvy: modrá a bílá
Web: http://fkzeljeznicar.ba
Největší úspěchy: mistr jugoslávské ligy 1972; 6x mistr bosenské ligy (1998, 2001-02, 2010, 2012-13), 5x vítěz domácího poháru (2000-01, 2003, 2011-12)
Trenér: Amar Osim
Současné opory: Muamer Svraka, Josip Kvesič, Samir Bekrič, Armin Hodžič
Zajímavost: s šesti domácími tituly (z toho třemi za poslední čtyři sezony) historicky nejúspěšnější bosenský klub; založili ho v září 1921 pracovníci železničních drah, přezdívá se mu Željo či Plavi; jeho největším úspěchem v éře Jugoslávie je mistrovský titul z roku 1972, k němuž ho dovedl legendární trenér Ivica Osim; v sezoně 1984/85 Željezničar postoupil až do semifinále Poháru UEFA, od rozpadu Jugoslávie se mu v evropských pohárech příliš nedaří; v loňské sezoně vypadl úřadující bosenský mistr v třetím předkole Ligy mistrů s Maccabi Tel Aviv po výsledcích 0:2 a 0:6

V uplynulé sezóně se mužstvo stalo mistrem Bosny a Hercegoviny s náskokem šesti bodů před městským konkurentem FK Sarajevo. Na toho předloni narazila ve 3. předkole Evropské ligy Sparta, která hladce postoupila. Na Letné vyhrála 5:0 a v odvetě venku 2:0.

Plíšek: Nejsilnější v Bosně

Željezničar, který hraje své zápasy na Stadionu Grbavica pro 16 100 diváků, vyhrál poslední dva ročníky bosenské ligy. V kádru má v drtivé většině domácí fotbalisty, výjimkou jsou chorvatští legionáři Antolovič a Tomič a Makedonec Urdinov.

"Je to nejsilnější klub v Bosně. Tým si drží stabilní výkonnost a soutěži v zemi jednoznačně dominují. Plzeň je však kvalitou jinde, měla by postoupit, pokud soupeře nepodcení," tvrdí český trenér Jiří Plíšek.

Sparta do Švédska, Liberec ještě čeká

V Nyonu se pochopitelně losovala i předkola Evropské ligy. Do druhého zasáhnou fotbalisté Liberce a Sparty.

Pražané se utkají s momentálně osmým celkem švédské ligy BK Häcken z Göteborgu, Liberec si musí na protivníka ještě počkat. Los mu totiž přiřkl postupujícího z 1. předkola, v němž se moldavský Tiraspol utká s lotyšským Skonto Riga. Oba české týmy by měly úvodní duel sehrát na půdě soupeřů.

Sparta vyrazí do Göteborgu, kde sídlí BK Häcken. Švédská liga hraná systémem jaro-podzim je v plném proudu, aktuálně osmý tým tabulky v neděli vyhrál na hřišti Halmstadu 2:0. Häcken hraje své zápasy na stadiónu Rambergsvallen s kapacitou 8574 diváků. Do pohárové Evropy klub vstoupí teprve potřetí v historii.

Na Šilhavého Liberec čeká buď konfrontace s Rigou, nebo moldavským FC Tiraspolem, městským konkurentem slavnějšího a u nás známějšího Šeriffu Tiraspol.

FC Tiraspol skončil v moldavské lize na třetí příčce za  Šeriffem a druhou Dacií Kišiněv. I on má v kádru spoustu legionářů z celého světa - třeba šest Ukrajinců, ale i Brazilce, Nigerijce, Rumuna. Skonto Riga obsadila v lotyšské lize druhou příčku.

Zápasy Evropské ligy jsou na programu 18. a 25. července.

V Evropské lize se z českých zástupců představí ještě Jablonec, který ovšem jako vítěz domácího poháru zasáhne až do 3. předkola.

Los fotbalové Ligy mistrů:
1. předkolo (2. a 3. července - odvety 9. a 10. července):
Širak (Arm.) - Tre Penne (San Mar.)
Lusitans (And.) - Streymur (Faer. ostr.).
2. předkolo (16. a 17. července - odvety 23. a 24. července):
Viktoria Plzeň (ČR) - Željezničar Sarajevo
Neftči Baku - Skënderbeu Korcë (Alb.)
Steaua Bukurešť - Vardar Skopje
Šeriff Tiraspol (Mold.) - Sutjeska Nikšič (Č. Hora)
Birkirkara (Malta) - NK Maribor (Slovin.)
Sligo Rovers (Ir.) - Molde (Nor.)
Elfsborg (Švéd.) - Daugava Riga
HJK Helsinky - Kalju (Est.)
Ekranas (Lit.) - Hafnarfjördur (Isl.)
The New Saints (Wal.) - Legia Varšava
Celtic Glasgow - Cliftonville (Sev. Ir.)
Dinamo Záhřeb - Fola Esch (Luc.)
Györ (Maď.,) - Maccabi Tel Aviv (Izrael)
BATE Borisov (Běl.) - Šachťor Karaganda (Kaz.)
Širak/Tre Penne - Partizan Bělehrad
Slovan Bratislava (Kladrubský) - Ludogorec Razgrad (Bulh.)
Dinamo Tbilisi (trenér Uhrin ml.) - FC Lusitans/Streymur.
Postoupí fotbalisté Plzně přes Željezničar Sarajevo do 3. předkola Ligy mistrů?
Ano
89,5 %
Ne
10,5 %
Celkem hlasovalo 17783 čtenářů.

Reklama

Související témata: