Hlavní obsah

Pan Nůžky zase řádil, Šural vystřihl vánoční dárek pro Slovan i své princezny

Pavel Dosadil (Estoril)Sport.cz

Jednu z nejefektnějších a zároveň nejtěžších fotbalových dovedností ovládá jako málokdo. Střelu přes hlavu zády k bráně, neboli nůžky. „Na tréninku je čas od času zkouším. Jako mladší jsem byl gumový, teď už to někdy bolí,“ šklebí se Josef Šural. Ve třiadvaceti si ovšem nemá nač stěžovat. Ani na věk - a na nůžky už vůbec ne. Vystřihl jimi Gól roku 2012 a ve čtvrtek večer v Estorilu také postup Liberce do jarní části Evropské ligy.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Liberecký Josef Šural střílí nůžkami gól do sítě Estorilu.

Článek
Fotogalerie

Liberec

Pan Nůžky, tak se klidně může nechat titulovat. Loni porazil třeba spoluhráče Bosančiče nebo sparťany Kweukeho s Krejčím. Liberecký Josef Šural vyhrál v hlasování diváků České televize anketu o nejkrásnější gól roku. Právě proto, že si v Českých Budějovicích pokryl míč tělem a brankáře Daňka zaskočil pohotovou střelou přes hlavu.

„S Libercem mám mistrovský titul, ale to je týmová záležitost. Tohle je pro mě největší individuální ocenění. Zatím jsem ještě nikdy nic nevyhrál," usmíval se po slavnostním vyhlášení. „Podobný gól už jsem dal v kvalifikaci za reprezentační devatenáctku a za Liberec v poháru. Trefa v Budějovicích byla trochu náhodná. Dostal jsem centr od Váchy, podle mě nepovedený. Balón přede mnou skočil, zpracovat šel těžko - a tak jsem vystřelil přes hlavu."

Dovolená bude s miminkem v Brně

Nůžky už si může patentovat. V Estorilu zahrál Rybalka roh, Kováč vyhrál hlavičku - a Šural se zase přes hlavu trefil. „Mému gólu roku se podobal, ale je mnohem cennější. Takhle důležitý zápas jsme ještě nehráli, takže je to určitě můj životní gól," liboval si Šural.

V Portugalsku otevřel skóre a po výhře 2:1 mohl křepčit s ostatními. Po perném podzimu odchází na zaslouženou dovolenou jako vítěz. „Žádnou exotiku neplánuji, odpočinu si s rodinou v Brně. S přítelkyní Denisou máme čtyřměsíční miminko Vanesu Alex. Je to dárek i pro ně," pochlubil se mladík, který si v listopadovém duelu s Kanadou odbyl premiéru v reprezentačním áčku.

Víc emocí, radí trenér

„Pepa má velké dovednosti, ještě to chce větší emoce a touhu po vítězství. Pak by mu pozvánka do reprezentace mohla přistávat na stole častěji," myslí si Jaroslav Šilhavý, trenér Liberce.

Slovan doma s Freiburgem první mečbol promarnil, postup musel vydřít až v Estorilu. „Končili jsme antifotbalem a odkopávali míče na tribunu, ale rozhodující byl postup. A ten se podařil. Je to velký úspěch pro celý český fotbal," oddechl si Šural.

Reklama

Související témata: