Hlavní obsah

Uhrin chce Lyon vyřadit. Naše šance jsou padesát na padesát, říká plzeňský kouč

zp (Lyon)Sport.cz

Nemíní se vracet do minulosti. Natož aby se svěřoval, do jaké euforie upadal, když ještě na trenérské lavičce Mladé Boleslavi vyprovodil z evropské pohárové scény slavný francouzský Olympique Marseille. „Žiju budoucností, myslím na Lyon, který nás čeká. A chtěl bych přes něj postoupit,“ netajil plzeňský trenér Dušan Uhrin před čtvrtečním prvním osmifinálovým duelem Evropské ligy ve Francii.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér plzeňských fotbalistů Dušan Uhrin během předzápasového tréninku na stadiónu Stade de Garland před úvodním utkáním osmifinále Evropské ligy s Lyonem.

Článek
Fotogalerie

Trénink fotbalistů Plzně před utkáním v Lyonu.

Před osmi lety se vám s Mladou Boleslaví povedl fotbalový zázrak, neboť jste v tehdejším Poháru UEFA vyřadili Olympique Marseille a postoupili do druhého kola. Může se historie opakovat, když opět narážíte na Olympique, byť tentokrát z Lyonu?

Půjdeme do osmifinálové konfrontace s tím, že postoupit chceme. Nechci ale srovnávat Lyon a Marseille, protože tehdejší zápasy jsou už historií.

Ovšem historií plnou hřejivých vzpomínek...

To určitě, ale na ně teď nemyslím, protože myslím a žiju budoucností. Přiznávám, že asi před rokem jsem si šoty ze vzpomínaného střetnutí s Olympique Marseille pustil a přitom marně vzpomínal, kdo dával při našem vítězném domácím střetnutí góly. Pro mě je podstatné, že Plzeň má daleko víc zkušeností, než měla před osmi lety Mladá Boleslav. A i proto věřím, že je hráči zužitkují.

Podstatné bylo, že jste je v odvetě dávali, nad francouzským týmem v domácí odvetě 4:2 vyhráli a postoupili. Budete je střílet i Lyonu?

Chtěli bychom. Do utkání půjdeme s tím, abychom žádnou branku nedostali a sami naopak nějakou vstřelili, čímž bychom si vytvořili dobrou pozici pro domácí odvetu.

Ubránit útočníky Lyonu by neměl být zase až takový problém, když jejich gólový průměr na zápas je v Evropské lize hodně chabý. Po osmi utkáních necelá branka na zápas...

Ale to je statistika, která klame, protože ofenzivní síla našeho soupeře je veliká. Viděl jsem spoustu utkání Lyonu, kdy byl naprosto dominantní v útoku a vytvořil si spoustu šancí. Třeba v duelu s Montepellier nepustil protivníka za půlící čáru, měl spoustu příležitostí, ale ještě víc smůly, protože nebyl schopen šance proměnit.

No právě...

Nechtěl bych ale mluvit o tom, že Lyon šance nevyužívá, aby se snad proti nám neudál pravý opak. Naopak bych chtěl, abychom si příležitosti vytvořili my a branky vstřelili.

Mělo by vám nahrávat, že z domácí sestavy vypadli dva klíčoví hráči, reprezentanti Gernier a Gourcuff. Bude to pro vás opravdu tak velká výhoda, jak se zdá?

Oba jsou sice v mužstvu dominantními postavami, jenže Olympique má v kádru tolik hráčů, že je může nahradit. Ostatně ani Gernier, fotbalista s perfektními standardkami a takovými střelami i třeba z pětatřiceti metrů, že ani Ronaldo podobnou ránu nemá, nenastupoval v poslední době v každém zápase. A když v sestavě scházel, točilo se na jeho místě tolik hráčů, že lze těžko odhadnout, kdo bude hrát místo něho. Fluktuace uprostřed středové řady byla totiž veliká.

Zmínil jste se o velké ofenzivní síle Lyonu. Na kterého z domácích útočníků si budou muset dávat vaši svěřenci obzvlášť pozor?

Určitě na Lacazetta, který si mi hodně líbí. Je technicky výtečně vybavený a připomíná mi Brazilce Douglase Costu hrajícího v Šachtaru. Výborných hráčů má ale náš soupeř víc. Pro nás však bude podstatné, abychom se soustředili na sebe a na naši hru.

Bude to po nedělní ligové prohře na Spartě a výkonu, který jste v Praze předvedli, tak snadné? Skutečně jste donutil své svěřence, aby ztracené mistrovské naděje hodili za hlavu a soustředili se jen na Lyon?

Máme tak náročný program, že nemůžeme myslet na to, že jsme se Spartou prohráli, že jsme se na ni špatně připravili a v prvním poločase i špatně hráli. Musíme se dívat dopředu, i když mně osobně se těžko dělá za tímto zápasem tlustá čára. Se Spartou se mně prostě prohrávat nechce.

Teď můžete v Lyonu na evropské pohárové scéně všechno odčinit...

To také chceme. Máme kvalitní mužstvo s velkými zkušenostmi z pohárové Evropy, takže naše šance jsou padesát na padesát. Když dáme do souboje s Lyonem všechno, jako tomu bylo v Doněcku, když si budeme počínat zase jako jednolitý tým, v němž nebude nikdo zaostávat a dáme soupeři na vědomí, že víme, o co hrajeme, máme dokonce obrovskou šanci.

Postoupí Viktoria Plzeň přes Olympique Lyon do čtvrtfinále Evropské ligy?
Ano
30 %
Ne
70 %
Celkem hlasovalo 24648 čtenářů.

Reklama

Související témata: