Hlavní obsah

Benfica na evropské prokletí nevěří, chce skalp Sevilly

Turín

Sedmkrát hráli fotbalisté Benfiky Lisabon od roku 1962 finále některého z evropských pohárů, ale nikdy neslavili vítězství. Naposledy odcházeli jako poražení loni, kdy v posledním utkání Evropské ligy nestačili na Chelsea. Ve finálové řeži letošního ročníku však hodlají utnout černou sérii a nedopřát Seville třetí oslavy. Duel sledujte od 20:45 hodin v on-line reportáži na Sport.cz.

Foto: Juan Medina, Reuters

Argentinec ve službách Benfiky Nico Gaitán na tréninku před finále Evropské ligy proti Seville.

Článek

Byla to velká sláva, když Benfica v květnu 1962 vyhrála podruhé za sebou tehdejší PMEZ. Pětkrát od té doby hrála finále stejné soutěže, dvakrát nastoupila k poslednímu zápasu Poháru UEFA, resp. Evropské ligy. Týmy AC Milán, Inter, Manchester United, PSV Einhoven, znovu AC Milán, a pak ve druhé soutěži starého kontinentu Anderlecht a Chelsea byly nad síly portugalského velkoklubu.

Dvaapadesátileté čekání na mezinárodní trofej však nemá být u konce. Mluví se o prokletí klubu trenérem Guttmannem po slavném triumfu v květnu 1962 nad Realem Madrid (5:3). Vedení poté odmítlo kouči zvýšit plat. „Nevyhrajete v Evropě nic dalších sto let," reagoval údajně.

Současný trenér Jorge Jesus ale má pro strach uděláno. „Na žádnou kletbu nevěřím. Doufám, že prostě budeme lepší a zvítězíme," usmál se 59letý trenér, jehož tým získal v Portugalsku titul i Ligový pohár. Teď chce sezónu vyšperkovat. A to ještě bude usilovat i o domácí pohár.

Proti snu o triumfu v Evropské lize však hovoří i bilance se španělskými soupeři, které Benfica nedokázala porazit v posledních čtrnácti pohárových zápasech. „Za posledních pět let jsme byli dvakrát ve finále a jednou v semifinále. Je to úspěch, který nám nikdo nevezme. Je jen na nás, jestli se zasloužíme o vítězný bonus," uvedl Jesus pro uefa.com.

FC Sevilla - Benfica Lisabon, finále Evropské ligy UEFA
Rozhodčí: Brych (Německo). Dnes od 20:45 v Turíně (živě ČT Sport, on-line na Sport.cz)
Pravděpodobné sestavy:
FC Sevilla: Beto – Coke, Fazio, Pareja, Navarro – Mbia, Carrico – Vitolo, Rakitič, Reyes – Bacca.
Benfica Lisabon: Artur – M. Pereira, Luisao, Garay, Siqueira – Duričič, Amorim, A. Gomes, Gaitán – Lima, Rodrigo.

Sevilla se v případě triumfu zapíše po bok Juventusu, Liverpoolu a Interu Milán. Jen tři týmy dosud ovládly Evropskou ligu třikrát.

Španělé mají triumfy z let 2006 a 2007 ještě v živé paměti. „Ale bylo by zkreslené považovat se za favorita. Benfica má hodně silný tým. Rád se na ty zápasy dívám, protože její hráči jsou skvělí takticky a fantasticky brání," uznal přednosti protivníka Unai Emery, trenér Sevilly.

Reklama

Související témata: