Hlavní obsah

Berbr věděl, o čem mluví... Spartě v Evropské lize skutečně hrozila kontumace

Praha

Když se v listopadu místopředseda FAČR Roman Berbr vyjádřil, že jeho partnerka, členka Komise rozhodčích UEFA Dagmar Damková odvrátila kontumaci v neprospěch Sparty v utkání Evropské ligy v Bratislavě, kdekdo to považoval za vychloubání, které může dokonce české zástupkyni ublížit. Vždyť k výtržnostem v hledišti a přerušení zápasu došlo v Bratislavě a jeho pořadatelem byl Slovan. Berbr však zřejmě věděl, o čem mluví…

Bitka mezi fanoušky Slovanu a Sparty.

 
Článek

Disciplinární komise UEFA, která případ řešila, rozhodla o udělení pokuty v přepočtu 2,22 miliónu korun a podmínečném uzavření hlediště na jeden zápas evropských pohárů. Slovan dostal pokutu 1,39 miliónu korun.

„V Bratislavě došlo k přerušení utkání na téměř čtyřicet minut, a to z důvodu prolomení plotu ohraničujícího sektor hostí. Moji kolegové v komisi si to ze zápisů delegáta a hlavního rozhodčího vyhodnotili tak, že přestože organizace utkání a zajištění bezpečnosti na stadiónu ze strany domácího týmu nebyly perfektní, pořád se jednalo o příznivce Sparty, kteří prolomili ploty svého sektoru a zavinili přerušení zápasu. Nic na tom nemění ani fakt, že ploty byly špatně upevněné," tvrdí člen Disciplinární komise UEFA Rudolf Řepka.

O tom, zda Damková telefonátem do Bratislavy delegátovi či přímo rozhodčímu ovlivnila jejich rozhodnutí a zápas se dohrál, nechtěl Řepka spekulovat.

Rozhodčí i delegát mohli zápas ukončit

„Zmíním pouze fakta. Realita je taková, že kdyby se utkání Slovan - Sparta v Bratislavě nedohrálo, zápas by byl kontumován ve prospěch Slovanu Bratislava, a to vzhledem k výše uvedeným skutečnostem. Kdo mohl utkání ukončit, byl buď rozhodčí, nebo delegát utkání," řekl Řepka.

„Delegát utkání vždy v těchto krizových situacích konzultuje situaci s tzv. Match Operations Center přímo v sídle UEFA. Rozhodčí je ve spojení se svým pozorovatelem, který sleduje jeho výkon přímo na stadiónu, a zřejmě také s Komisí rozhodčích UEFA. Jak je ale nastavena interní komunikace v rámci komise rozhodčích, to nevím a nepřísluší mi to komentovat," konstatoval Řepka, který jezdí na zápasy rovněž jako delegát UEFA.

Komise rozhodčích se však k případům a svým interním postupům či verdiktům nevyjadřuje.

Reklama

Související témata: