Hlavní obsah

Rada: Sparta je zkušený pohárový tým, jde o to, jak jí bude chybět Lafata

Vedl reprezentaci, jako trenér dirigoval hned šest prvoligových klubů v tuzemsku. Coby hráč Petr Rada oblékal dres pražské Dukly, s níž slavil mistrovský titul. Okusil i angažmá v Německu a Kanadě. Momentálně je bez angažmá, a tak dění na fotbalové scéně glosuje pro Sport.cz. Tentokrát se zaměřil na jarní start domácí soutěže a čtvrteční vstup Sparty do vyřazovací části Evropské ligy (21,05 h, vysílá ČT Sport).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Petr Rada komentuje start ligového jara.

Článek

„Čekal jsem, že zápas ve Zlíně nebude pro Spartu lehký. Prohrávala tam, ale zvedla se. Krejčí přinesl na hřiště levou nohu, která tam chyběla. Po půli už favorit dominoval a mohl dát i víc branek. Sparta však přišla o Lafatu, což je velká ztráta.

Krasnodar u nás asi nikdo pořádně hrát neviděl, ale je to klub, který má hodně peněz a hodně cizinců. V Rusku začíná fotbalové jaro ještě později než u nás, Sparta by tedy měla být o něco rozehranější. Žádný ruský tým nelze podcenit, ale nahrát by jí to mohlo. Lokomotiv prohrál v Turecku, Petrohrad hrál v Lisabonu na remízu, ale v závěru také inkasoval...

Sparta je zkušený pohárový tým, věřím, že si poradí. Jen je otázkou, jak se vyrovná s absencí svého nejlepšího střelce. Všichni říkají, že nevýhodou bude odveta na hřišti soupeře. Já si naopak myslím, že první zápas doma by mohl být výhodou Sparty, chce to však samozřejmě vyhrát a neinkasovat.

Druhé jarní kolo napoví víc

Ostatní ligové zápasy dopadly víceméně tak, jak se očekávalo. Nejvíc mě asi překvapila Bohemka remízou v Olomouci, přivezla bod zvenku a nechala soupeře v tabulce za sebou.

Velké ódy se pějí na Slavii, s nimi bych byl ovšem opatrný. Brnu se zápas moc nepovedl, takže pro Slavii nebyla jarní premiéra úplným měřítkem. To budou až zápasy se Spartou, Plzní, Mladou Boleslaví, Jabloncem či Libercem. Spokojená zatím může být, ale uvidíme dál.

Na Dukle jsem sledoval, jak Liberec v průběhu zápasu úplně odešel. Mají sebedůvěru, což je v pořádku. Ale přišli o dva reprezentanty Pavelku a Šurala a nelze je nahradit hned během dvou měsíců. Mužstvo táhli, to je jisté. Teď mají před sebou derby s Jabloncem a pak jedou do Teplic, takže pokud se rychle nechytí, mohla by se jim pohárová Evropa vzdalovat.

Plzeň vyhrála na Slovácku nad podobným soupeřem jako Sparta, pro oba byl podstatný zisk tří bodů. Druhé kolo už nám ale napoví víc. Plzeň hraje s Teplicemi, Sparta s Mladou Boleslaví a Liberec s Jabloncem. To už budou vyrovnanější dvojice."

Reklama