Hlavní obsah

Ženské Spartu pronásledují. Také izraelského mistra spravuje bohatá majitelka

Beer Ševa

Jestlipak to nejsou boží mlýny. Prostořecí hráči Sparty nedávno způsobili bouřlivou diskusi o roli žen ve fotbale. A co čert nechtěl, v Evropské lize během krátké doby jde jejich tým již podruhé proti klubu, který vlastní ženská. V Southamptonu schytali od chlapců Kathariny Liebherrové porážku 0:3. A teď jsou pro změnu v Izraeli, kde mistrovský Hapoel Beer Ševa nejen vlastní, ale také spravuje atraktivní Alona Barkatová (47).

Foto: Twitter

Majitelka týmu Beer Ševa Alona Barkatová.

Článek
Fotogalerie

Trenér Sparty David Holoubek před zápasem s Beer Ševou.

Jak bohatá princezna průměrný tým z druhé ligy až k titulu po 40 letech přivedla. To je příběh Alony Barkatové. Je raritou v evropském fotbalu - žena, která vlastní a spravuje svůj vlastní klub. Jde ve stopách Gigi Oeriové z FC Basilej, Margarity Louis-Dreyfusové z Marseille či Kathariny Liebherrové ze Southamptonu.

Sparta má prostě na odvážné amazonky štěstí. Zatímco Liebherrová, jediná žena majitelka v anglické Preamier League, zdědila Southampton po otci, Barkatová si musela Hapoel koupit. Stalo se tak v roce 2007, když byla Beer Ševa ve druhé lize. K mání byla za 1 200 000 liber.

Holka s klukovskými koníčky

Pro Barkatovou žádný problém. Je manželkou izraelského miliardáře a investora Eliho, jehož bratr Nir byl od roku 2008 starostou Jeruzaléma. Pohledná Alona měla svatbu v Silicon Valley, kde několik let žila, v Americe se také začala věnovat filantropii.

A po návratu do Izraele si koupila klub nedaleko rodného Aškelonu. „Už jako holka jsem se vždycky zajímala o věci chlapecké. Přitahovaly mě automobilové závody a taky fotbal. A když jsem se zapojila do filantropie, řekla jsem si, že není lepší způsob, jak podporovat vzdělávací hodnoty a přinést sociální změny než právě prostřednictvím fotbalu."

Posměšky a chlapské poznámky o plotně a sporáku? Samozřejmě také přišly!

„Necítím žádný rozdíl v tom, jak se ke mně lidé z fotbalu vztahují. Zpočátku krotili hlavou a vytahovali obočí, ale nyní už je má role pro každého přirozená. Skutečnost, že jsem žena, už není problém. Jsem posuzována podle výsledků," líčí Barkatová.

Naháníte vlastního trenéra? Odcházím!

Jednu krizi má ovšem za sebou. A velkou. V roce 2010 klub opustila na protest proti tomu, že fanoušci napadli vlastního trenéra. Příznivci ale šli do sebe a zorganizovali akci, která ji po dvou měsících přiměla k návratu.

„Neexistuje žádné místo pro rasismus a intoleranci ve fotbale. Za náš tým hrají Židé, Arabové, zahraniční křesťané. Kupujeme hráče podle jejich kvality a zásluh, nikoliv podle etnického či náboženského prostředí. A díky Hapoelu také některé z nich můžeme vrátit zpátky do společnosti."

Barkatová jen tak netlachá. Její klub na okraji Negevské pouště (proto má také přezdívku Velbloudi) nabízí speciální programy pro beduíny a zvláště etiopské přistěhovalce.

Dokonalí nikdy nechtějí být druzí...

V první řadě ovšem vítězí fotbal. Majitelka se zasadila o výstavbu nového moderního stadiónu pro 16 100 diváků, který je neustále vyprodaný. Otevřen byl minulou sezónu a hned ho pokřtil mistrovský titul, první po 40 letech.

Fanoušci se pak mohli pokochat záběry, jak pohledná majitelka křepčí přímo v kabině s novými šampióny.

„I když jsme byli v druhé lize, vždy jsme věřili, že bychom jednou mohli být nejlepší tým v Izraeli. Když aspirujete na dokonalost, nechcete přece skončit druzí," kření se Barkatová.

Beer Ševa je město s největším počtem šachových velmistrů na světě. Momentálně však propadlo fotbalové horečce, což Pražané již večer poznají.

Zápas se hraje od 19:00 SEČ, přímý přenos vysílá Nova Sport 1, podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Jak dopadne zápas Evropské ligy mezi Beer Ševou a pražskou Spartou?
Vyhraje Beer Ševa
39,8 %
Utkání skončí remízou
14,3 %
Zvítězí Sparta
45,9 %
Celkem hlasovalo 3233 čtenářů.

Reklama

Související témata: