Hlavní obsah

Sparta v chaosu a panice. Nejdražší projekt v české historii dostal první facku

Velké dobrodružství s nejistým efektem. Jestliže překotné letní změny ve fotbalové Spartě od počátku provázejí vedle naděje na lepší zítřky také pochybnosti a skepse, po úvodním soutěžním zápase sezóny otazníků a vykřičníků jen přibylo. Zápas v Bělehradě skončil fiaskem, prohra 0:2 s Crvenou Zvezdou v prvním duelu 3. předkola Evropské ligy posunula letenský tým na pokraj vyřazení.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Semih Kaya ze Sparty během utkání 3. předkola Evropské ligy na hřišti CZ Bělehrad.

Článek
Fotogalerie

Nový italský trenér, realizační tým posílený o sedm cizinců a hráčský kádr dokonce o deset zahraničních fotbalistů. Zatím. Majitel klubu Daniel Křetínský přes léto utopil v revoluční obměně stamilióny jako nikdo před ním.

Účty se budou skládat později, ne po prvním prohraném zápase. Nicméně postup do základní skupiny Evropské ligy je jedním ze stěžejních cílů pro novou sezónu. A hned na startu je zásadně ohrožen, neboť je těžké si představit, že nesourodá Sparta konsolidovanou a sebevědomou Crvenou Zvezdu v odvetě na Letné smázne o tři góly...

„Prohráli jsme zaslouženě, za výkon jsme si nezasloužili vyhrát. Prvních patnáct, dvacet minut jsme nehráli dobře. Zatlačili nás, byli jsme v panice a nevěděli, co hrát," popsal sparťanský chaos dost trefně záložník Lukáš Mareček, který nastoupil místo Davida Lafaty s kapitánskou páskou.

Konkurenti si mohou mnout ruce

Od začátku masivních změn je jasné, že vzhledem k jejich rozsahu je budování nového týmu otázkou několika měsíců, ne-li sezón.

„Věděli jsme, že změn bude hodně. Klub se rozhodl nastartovat novou éru a věděli jsme, že to nebude jednoduché," poukazuje trenér Andrea Stramaccioni.

Budou potřebovat spoustu času, jenže v tom je velký háček. Sparta žádný nemá. K nejdražšímu projektu v české historii ji přiměla vidina přímého postupu do Ligy mistrů, který by měl mít příští český šampión jistý.

Výchozí pozice největších letenských rivalů je přitom výhodnější a jednodušší. Slavia přes léto také nešetřila, jenže svůj dobře fungující mistrovský tým citlivě doplnila především o ostřílené cizince, aby mužstvu dodali patřičnou zkušenost. Plzeň zase sáhla po osvědčeném trenéru Vrbovi, který sází na staré známé hráče. A premiéra v Bukurešti naznačila, že retro v podání Viktorie může fungovat.

Smělý projekt s obrovským rizikem

Sparta? Nezůstal v ní kámen na kameni. Logicky je třeba počítat s tím, že chvíli potrvá, než hráči akceptují Stramaccioniho systém. Po generálce s Arnhemem a porážce v Bělehradě ovšem pohříchu nikdo neví, jaký vlastně má být... Armáda posil dorazila na Letnou v různém časovém období a v různém stavu připravenosti, mužstvo navíc hned na startu již třetí sezónu v řadě znovu decimuje velká marodka. Ani do sestavy se kouč rozhodně netrefil.

Vtírá se pochopitelně důležitá otázka, kolik hráčů si bude klub moci dovolit držet v případě, že z Evropy hned na začátku vypadne a zůstanou mu jen dvě české soutěže.

A vysněný titul? I na domácí scéně jde Sparta do obrovského rizika. Nákup drahých posil ještě nezaručuje, že mužstvo začne včas optimálně fungovat. Pak se může klidně stát, že hned během podzimu jeden z největších favoritů ztratí reálné šance na celkový triumf. Tak jako loni...

Docela černý scénář pro nákladný projekt, jehož návratnost je ve hvězdách.

Reklama

Související témata: