Hlavní obsah

Neskutečné, Slavia na evropské scéně nevyhrála venku deset let. Věří, že zlomí prokletí

Astana

Neskutečné, jak dlouhá doba už uplynula od chvíle, kdy fotbalová Slavia vyhrála na evropské pohárové scéně naposledy na soupeřově hřišti. V srpnu před deseti lety dokázala v Amsterdamu porazit Ajax a od to doby na vítězství čeká. Deset let. Patnáct zápasů! Ve čtvrtek večer ji čeká v kazašské Astaně další pokus tuto nepříznivou bilanci zlomit a trenér Jaroslav Šilhavý doufá, že jeho tým v druhém utkání základní skupiny Evropské ligy uspěje.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Slavie Jaroslav Šilhavý chce z Astany nějaké body dovézt.

Článek

Jednoduché to ovšem mít nebudete, protože se bude hrát na umělé trávě, která dělá všem soupeřům Astany problémy.

Je to samozřejmě specifikum, na které jsou domácí hráči zvyklí, ale věřím, že se dokážeme umělému povrchu přizpůsobit. Vždyť celou zimu na umělce hrajeme, takže by nemělo jít o překážku, abychom nepodali dobrý výkon.

To si myslel Celtic Glasgow také, když přijel do Astany k odvetě play off Ligy mistrů. A nakonec byl rád, že prohrál jen 3:4.

Rozdíl mezi nám a Celtikem je v tom, že Skotové na umělce nehrají a skoro ji neznají, zatímco my jsme na ni při špatném počasí pořád.

Z umělého povrchu tedy strach nemáte, ale co Astana? Ta respekt nenahání?

Je to silné mužstvo, které v Kazachstánu ligové soutěži dominuje, a i v pohárové Evropě si vede dobře. Čtyři góly, které dala Celtiku, to ostatně potvrzují. Pokud bych ho porovnal s Tel Avivem, proti němuž jsme hráli první zápas ve skupině, je malinko lepší. Klidná v kombinaci, nebezpečná ve hře dopředu, protože po stranách má velice rychlé hráče, i její herní projev je kultivovanější.

A vám přitom bude chybět tvůrce hry Hušbauer...

Je to oslabení, protože v posledních zápasech prokazoval výbornou formu a byl režisérem naší hry, ale musíme ho nahradit. Nemělo smysl, aby s námi s horečkou letěl do Kazachstánu a my do čtvrtka čekali, zda se jeho zdravotní stav zlepší natolik, aby mohl nastoupit. Zvláště když ho budeme v neděli v ligovém utkání proti Brnu potřebovat. Proti Astaně ho musíme nahradit.

Zatímco Hušbauer zůstal v Praze, Deliho a Ngadeua, kteří v sobotu v ligovém duelu proti Zlínu chyběli, už v Astaně máte. Objeví se i na hřišti?

Uvidíme, k dispozici jsou. Vyberu tu nejlepší sestavu a budeme bojovat.

Astana určitě také, protože se netají, že se chce ze skupiny dostat do vyřazovací fáze Evropské ligy.

Bude to důležitý souboj pro domácí i pro nás. Astana v prvním utkání prohrála na hřišti Villarrealu, takže bude chtít úspět, nám jde o body potřebné k tomu, abychom skončili na druhé příčce za Villarrealem, což je náš reálný cíl. Budeme se snažit, abychom se z Kazachstánu nevraceli s prázdnou.

Reklama

Související témata: