Hlavní obsah

Specialista na poháry. Musel bych být kocour, abych ten gól chytil, říká slávista Kovář

Astana

V české lize plní roli dvojky, „kryje záda" Janu Laštůvkovi. Ale jakmile zazní hymna Evropské ligy, jde do akce. Chytal v Edenu s Maccabi Tel Aviv (výhra 1:0), mezi tyčemi stál i ve čtvrtek v Astaně (1:1). Přemysl Kovář i na půdě kazašského mistra dokázal, že je na něj spoleh. Vytáhl tři důležité zákroky, jen proti dorážce Tomasova byl bezmocný.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Brankář Slavie Přemysl Kovář.

Článek

„Jsem na zemi, spíš mě to trefovalo," culil se po slušném představení Kovář. Do Kazachstánu sice odlétal v roli dvojky, vzhledem ke zdravotním problémům parťáka Laštůvky z duelu se Zlínem, byl nachystaný. „Ale to jsem na každý zápas. Že budu chytat, mi trenér Šilhavý oznámil ve středu," podotkl Kovář.

Stává se z něj pohárový specialista. Kromě Evropské ligy totiž nastoupil také v minulém týdnu v MOL Cupu proti Třinci (5:1). „Nestojí to tak, že jsem specialista na Evropu. Lašty nebyl stoprocentně fit, nakonec se to upeklo tak, že jsem šel do brány já. Jsem pochopitelně moc rád za každý zápas," podotkl Kovář.

Ani pro hráče z pole pochopitelně není ideální, pokud nemá pravidelnou herní praxi. O to víc v případě brankáře, jenž si nemůže dovolit sebemenší zaváhání. „I jako náhradníci do toho musíme jít na sto procent, kdyby se něco stalo. Nejsem výjimka," ujistil Kovář.

Měl o to těžší pozici, jelikož se musel vyrovnat se zrádností umělé trávy. „Astana doma hodně střílí, umělka je rychlá, míč se po ní sveze. Je to nepříjemné," podotkl Kovář, který před inkasovaným gólem vyrazil ránu Twumasiho. Na dorážku Tomasova ale neměl nárok.

„Škoda, že jsme nedobrali ten odražený balon. Nejsem si jistý, jestli do té střely někdo nevložil nohu. Chytit to šlo stěží. To bych fakt musel být kocour. Ležel jsem tam a už se to třepalo v síti," uvedl Kovář.

Uvnitř musel cítit, že mu utkání vyšlo. Přesto sebekriticky vypíchl jediné menší zaváhání, které předvedl. „Ke konci jsem klukům zavařil tou svící," narážel na situaci ze závěru utkání, kdy vyboxoval do výšky centr domácích, který měl skončit daleko za vápnem. „Řešil jsem to na jistotu, mohlo se stát cokoli. Viděl jsem chumel hráčů, jak do toho půjdou a říkám si: teď kdybych se s míčem ještě svalil do brány," popisoval s úsměvem Kovář.

„Jenže jsem ho blbě trefil, ale naštěstí jsme to uhráli. Klukům musím poděkovat," uvedl 31letý brankář. V posledních vteřinách po souboji s jedním z hráčů Astany zůstal ležet. Sbíral se pomalu, s bolestivou grimasou. Vzápětí provedl výkop a sudí odpískal konec. Odnesl si nějaký šrám? „Vždyť to znáte," naznačil Kovář, že šlo o taktický manévr.

Reklama

Související témata: