Hlavní obsah

Slavia i v Anglii prohrála 0:1 a v Poháru UEFA končí

LONDÝN

Fotbalisté Slavie se jako jediný český tým rozloučili s účinkováním v letošního Poháru UEFA. Na hřišti londýnského Tottenhamu ve čtvrtek prohráli stejně jako před dvěma týdny na Strahově 0:1, a to znamená, že si loňské úspěšné tažení nezopakují. Malou útěchou jim může být, že sehráli s "Kohouty" vcelku vyrovnaný zápas. Vítězný gól dal 11 minut před koncem Ir Robbie Keane.

Článek

Hned pět změn udělal oproti prvnímu souboji v Praze domácí kouč Martin Jol. Vyžádala si to zranění, ale i špatné výkony týmu v anglické lize, v níž jeho svěřenci v pěti zápasech nedokázali dát gól. Slávistický trenér Karel Jarolím zůstal u hry na jednoho útočníka, s níž slavil úspěch v ligové generálce v Plzni.

Již ve čtvrté minutě unikl po křídle Chimbonda, na jeho přízemní centr však dva spoluhráči skluzem nedosáhli a hosté odvrátili na roh. Na druhé straně se uvolnil Hrdlička, jeho střela ale cíl nenašla. Krátce po zahájení hry a se snesl na trávník stadionu White Hart Lane poměrně hustý déšť, který jakoby ještě více nabudil domácí hráče.

Slávisté nechali ustrašenost v kabině

Oproti prvnímu vzájemnému souboji však bylo patrné, že pražští fotbalisté nechali tentokrát ustrašenost a bojácnost v kabině. Hráli mnohem důrazněji, v osobních soubojích nic domácím nedarovali a na hrotu útoku se Fořt statečně byl s přesilou. Ve 25. minutě prošel z vlastní poloviny střelec gólu ze Strahova Jenas a Latka na poslední chvíli hasil požár.

Další vzruch přišel až v závěru prvního poločasu. Nejprve Krajčík našel centrem hlavičku Fořta, ale Robinson byl připraven. Ještě složitější situaci řešil Kozáčik, když Murphy unikl po pravé straně a skvěle našel irské reprezentanta Keana.

Krajčík těsně minul

Po přestávce začali aktivněji dokonce hosté a ve 48. minutě vyprodanému hledišti zatrnulo. Krajčík napřáhl z dvaceti metrů a jeho táhlá rána šla jen centimetry nad břevnem Robinsonovy branky. O tři minuty později slovenský reprezentant znovu vypálil a jen těsně minul. Slavisté vycítili, že Tottenham je v obraně zranitelný a ještě více otevřeli hru ve snaze zlikvidovat jednobrankové manko.

Anglická defenzíva byla pod tlakem, ale do vážnější šance soupeře nepustila. Naopak rychlé brejky Tottenhamu byly velice nebezpečné. Jedenáct minut před závěrečným hvizdem se odražený míč dostal k volnému Keanovi, a ten rozhodl o výhře domácích. Nic na tom nezměnil ani Vlček, který čtyři minuty před koncem v jasné šanci technickou ránu poslal těsně vedle tyče. Londýnský tým v padesáti pohárových zápasech doma prohrál jen jednou a ani Slavia mu úctyhodnou bilanci nepokazila.

Tottenham Hotspur - Slavia Praha 1:0 (0:0)
Branka: 79. Keane. Rozhodčí: Skjerven - Holen, Tosse (všichni Nor.). ŽK: Tainio - Latka. Diváci: 36.000. První zápas: 1:0, postoupil Tottenham.
Tottenham: Robinson - Chimbonda, Dawson, Davenport, I Jong-pchjo - Jenas, Zokora, Murphy (70. Ghalí), Ziegler (61. Tainio) - Mido, Keane. Trenér: Jol.
Slavia: Kozáčik - Krajčík, Latka, Suchý, Hubáček - Janda (62. Vlček), L. Jarolím, Švec, Hrdlička (73. Kalivoda), Švento - Fořt (78. Necid). Trenér: K. Jarolím.

Reklama

Související témata: