Hlavní obsah

Kubík se stal novým trenérem Torquay

TORQUAY

Bývalý fotbalový reprezentant Luboš Kubík byl v pondělí dopoledne oficiálně představen jako nový trenér anglického týmu Torquay United, který hraje čtvrtou nejvyšší soutěž. Dvaačtyřicetiletý kouč naposledy vedl v polské druhé lize Slask Vratislav, nyní se stal prvním Čechem v historii na lavičce anglického klubu.

Foto: PRÁVO

Luboš Kubík.

Článek

Kubíka do Torquay přilákal nový prezident klubu Chris Roberts, který českému internacionálovi v devadesátých letech domlouval angažmá v zámořské Major League Soccer v mužstvu Chicaga. "Chris je můj kamarád, přišel jsem do Torquay, abych mu pomohl," citovaly Kubíka internetové stránky klubu.

Angažmá na ostrovech je pro něj prý velkou výzvou. "Když jsem emigroval, neměl jsem šanci tady hrát. Ale vždycky jsem měl rád fotbal v Anglii a také lidi, kteří tady pracují," dodal Kubík, který si premiéru ve čtvrté anglické lize odbude v sobotním utkání na hřišti Leytonu Orient.

Kubík na klubové úrovni jako aktivní hráč působil v Hradci Králové a Slavii Praha. V roce 1988 technický hráč s vynikající levačkou, který díky své univerzalitě mohl nastupovat v záloze i v obraně, spolu s Ivem Knoflíčkem emigroval z tehdejšího komunistického Československa a po několika měsících tréninku v Derby County, během nichž nesměl hrát, si ho vyhlédla italská Fiorentina.

Šestapadesát startů v reprezentaci

Kubík si pak zahrál i v Metách a Norimberku. Po návratu do české ligy působil v Lázních Bohdaneč, Slavii a Drnovicích, pak ještě odešel do zámořských týmů Chicaga a Dallasu. Kubík nastoupil také k 56 zápasům za národní tým, v roce 1990 se zúčastnil mistrovství světa v Itálii, kde Češi došli do čtvrtfinále. Ve sbírce Kubíkových úspěchů je také stříbro z evropského šampionátu v Anglii z roku 1996.

Kubík ukončil aktivní kariéru v roce 2001. Při loňské valné hromadě se jako spojenec Ivana Haška neúspěšně ucházel o funkci místopředsedy fotbalového svazu.

Reklama

Související témata: