Hlavní obsah

Starosta pohrozil, že Paříž přestane dotovat fotbalisty PSG

PAŘÍŽ

Fotbalový klub Paris St. Germain se možná bude muset kvůli výtržnostem svých fanoušků obejít bez dotací od města. Starosta Bertrand Delanoe pohrozil, že Paříž přestane vyplácet 2,3 miliónu eur ročně, pokud se fotbalový tým nevypořádá s násilím a projevy rasismu ze strany svých příznivců.

Článek

O chování radikálních fanoušků se ve Francii bouřlivě debatuje od zápasu Poháru UEFA mezi Paris St. Germain a Hapoelem Tel Aviv, po němž policista v civilu v sebeobraně zastřelil příznivce domácího klubu. Použitím zbraně se bránil davu rozvášněných fanoušků, kteří antisemitskými urážkami napadali příznivce izraelského týmu.

Kvůli obavám z dalšího řádění hooligans se nehrál nedělní ligový zápas St. Germain s Toulouse a starosta Paříže požaduje okamžité činy. "Navrhl jsem, aby dohoda mezi Paříží a PSG zahrnovala nové závazky klubu v otázce bezpečnosti. Vyplacení dotace bude záviset na efektivním zavedení těchto opatření do praxe," řekl Delanoe deníku Le Parisien.

Není prostor pro toleranci

Vedení týmu, jehož barvy hájí i český reprezentant David Rozehnal, slíbilo zamezit výtržníkům ve vstupu do ochozů Parku princů. Policie už na neurčito uzavřela oblast, kde se radikální fanoušci nejčastěji shromažďují.

Delanoe zdůraznil, že zde není prostor pro toleranci. "Pár stovek lidí, o kterých policie ví, že jsou násilníci, nemá v Parku princů co dělat. Nesmí se dostat na stadion. Opravdoví příznivci PSG už nemohou být rukojmími hrstky neonacistů, kteří se vysmívají opravdovým hodnotám sportu," prohlásil.

Příští domácí zápas čeká fotbalisty Paris St. Germain 13. prosince, kdy zápasem s Panathinaikosem Atény uzavřou své působení ve skupině Poháru UEFA. V ní patří mezi jejich soupeře i Mladá Boleslav.

Reklama