Hlavní obsah

Legendární fotbalista Puskás byl pohřben

BUDAPEŠŤ

V sobotu byl v Budapešti pohřben jeden z nejslavnějších fotbalistů historie Ferenc Puskás. Legendární maďarský útočník zemřel 17. listopadu ve věku devětasedmdesáti let poté, co posledních šest let strávil v nemocnici s Alzheimerovou chorobou.

Článek

Rakev s Puskásovým tělem byla od čtvrtka vystavena v bazilice Svatého Štěpána, dnešní oficiální ceremonie začala na národním stadionu, jenž nese od roku 2002 Puskásovo jméno. Tam se na smuteční slavnosti shromáždilo zhruba deset tisíc lidí, i když se očekával počet minimálně čtyřikrát vyšší. Poté se procesí s rakví na lafetě děla v doprovodu husarů na koních odebralo na Náměstí hrdinů, kde došlo na vojenské pocty. Večer se Puskásovo tělo vrátilo do baziliky, v níž byl po mši slavný fotbalista zhruba ve 20:30 pohřben.

Mezi smutečními hosty dnes do Budapešti dorazily desítky osobností ze světa fotbalu i sportu celkově. Svému velkému soupeři se přišli například poklonit Ottmar Walter a Horst Eckel, dva ze tří žijících německých fotbalistů, kteří nastoupili v roce 1954 ve finále mistrovství světa a senzačně ho nad tehdy nepřemožitelným maďarským mužstvem vyhráli.

Zázračný tým

Maďarský zázračný tým, jehož byl Puskás kapitánem, zase reprezentovali jeho dva zbylí členové Jenö Buzanszky a Gyula Grosics. "Když jsme hráli, nestarali jsme se jen o výsledek, ale i o to, abychom pobavili lidi," zavzpomínal na krédo tehdejšího týmu Grosics. "Od nynějška je o jednu hvězdu na zemi míň, ale o jednu více na nebi. Byl to nejlepší kapitán všech dob," rozloučil se Buzanszky s Puskásem, jemuž v Maďarsku řekl málokdo jinak než "öcsi" ("bratříček").

Uctít Puskásovu památku přišli i Raymond Kopa a Francisco Gento, jeho spoluhráči z druhé části kariéry, kterou po emigraci strávil v Realu Madrid. "Byl to jeden z našich nejlepších hráčů. On se zasloužil o to, že Real Madrid zářil po celém světě," uvedl prezident Realu Ramón Calderón během smutečního obřadu.

Mladší generaci zastupovaly hvězdy 70. respektive 80. let Franz Beckenbauer a Michel Platini, nechyběli ani prezident FIFA Joseph Blatter či bývalý prezident Mezinárodního olympijského výboru Joan Antonio Samaranch. "Fotbal ti bude navždy vděčný, příteli," řekl těsně před pohřbem Blatter.

Den smutku

Maďarská vláda vyhlásila sobotu dnem smutku. Před parlamentem visela maďarská vlajka na půl žerdi, na všech veřejných budovách zase vlály černé prapory.

Puskás byl jedním z nejlepších kanonýrů všech dob. Statistici mu napočítali 515 gólů v 529 ligových zápasech. V národním mužstvu Maďarska odehrál Puskás 85 zápasů, v nichž nastřílel 84 gólů. Po krvavě potlačeném protikomunistickém povstání v roce 1956 svou vlast opustil a stal se členem dalšího skvělého týmu, tentokrát na klubové úrovni - s Realem vyhrál pět ligových titulů a tři Poháry mistrů evropských zemí. Navíc si zahrál ještě na mistrovství světa 1962 v Chile, kde už reprezentoval Španělsko.

Podle mnohých symbolizovalo rozloučení s Puskásem konec kdysi tak úspěšného maďarského sportu. Fotbalisté se totiž naposledy objevili na vrcholné akci v roce 1986 a nic nenasvědčuje tomu, že by brzy na postup na finálový turnaj MS do Mexika navázali. "Těch pár tisíc lidí, co zde bylo, přišlo pohřbít celý maďarský fotbal," řekl jeden z účastníků ceremonie.

Reklama